Hoppa till huvudinnehållet

Bubblor och blommor istället för konfetti

Publicerad:
Billigare städnota med bubblor. Erik Lisshammar, koordinator på teknik- och fastighetsförvaltningen, Karin Vogt, avfallsrådgivare och Emma Tideström, miljösamordnare båda på miljöförvaltningen.
Billigare städnota med bubblor. Erik Lisshammar, koordinator på teknik- och fastighetsförvaltningen, Karin Vogt, avfallsrådgivare och Emma Tideström, miljösamordnare båda på miljöförvaltningen. Foto: Helena Karlsson

Bilden av den glada studenten i vitt som springer ut i ett konfettiregn är vi vana att se. Men vad händer med den glittriga plastkonfettin sen?

Den ställer till med massor av problem, så nu vill Karlstads kommun slänga bort den.

En glittrig konfettibomb per familj kan väl inte skada? Eller lite festligt konfettiregn utanför restaurangen eller krogen innan studentmiddagen.

Men tillsammans under en studentdag blir det mängder av små små plastbitar som blir kvar på marken efter firandet. Bitar som är oerhört svåra att få upp och som inte bryts ner. De hamnar istället i dagvattenbrunnar och slutligen i Vänern , i fisk- och fågelmagar och flyter upp på badstränder.

Nedskräpning är dessutom ett brott som kan ge 800 kronor i böter om man ertappas.

Dyr städning

– Det brukar vara väldigt mycket konfetti efter en student och det är oerhört svårstädat eftersom de får plockas upp bit för bit. Det tar tid och kostar pengar, som ju är skattemedel när vi städar, säger Erik Lisshammar, koordinator på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Det tar flera hundra år för naturen att bryta ner plast så vill man bespara naturen och kommunen det arbetet finns gott om alternativ.

Gymnasiedirektören: "Följ restriktionerna så våra studenter får en festlig dag"

Såpbubblor

– Två hållbara festliga alternativ är att blåsa såpbubblor eller slänga blomblad, så luktar det gott också. Såpbubblor lämnar inga spår alls och är billigt och lätt att göra själv. Sedan finns det nedbrytbart konfetti av rispapper som löses upp vid nästa regn, säger Emma Tideström, miljösamordnare på Karlstads kommun.

– Konfetti kan finnas i ballonger som man köper också, så kolla det. Vill man ha händerna fria under utspringet så finns det även maskiner som blåser såpbubblor, tillägger Karin Vogt, avfallsrådgivare på Karlstads kommun.

Vill man veta mer om plast, återvinning och återbruk hänger just nu utställningen "Tänk inte nytt" i projektet Koll på plasten på Naturum i Karlstad.

Artikeltaggar

KarlstadNaturumNyheterStudenten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.