Hoppa till huvudinnehållet

Inget beslut om CSK-bygget - politikerna vill ha mer på fötterna

Publicerad:
Förslaget var att bygga om CSK för sju miljarder under de kommande 16 åren.
Förslaget var att bygga om CSK för sju miljarder under de kommande 16 åren. Foto: Region Värmland

På tisdagens regionstyrelsemöte skulle politikerna ta ställning till sjumiljardsprojektet för Centralsjukhuset i Karlstad.

En enig regionstyrelse bestämde att ärendet ska på återremiss.

Socialdemokraterna (S) riktade i förra veckan skarp kritik mot bristande information, ett dåligt ekonomiskt underlag och det faktum att ombyggnationsplanerna för Centralsjukhuset i Karlstad (CSK) svällt så mycket. Även Sverigedemokraterna (SD) har varit skeptiska till en miljardsatsning under coronapandemin.

CSK: Renovera ger mindre vård för pengarnaSD kan bli vågmästare i beslut om miljardsatsning på CSK-bygge

– Det är självklart att det finns behov för ombyggnation. Det är ingen som säger något annat. Men hur kommer detta påverka regionen? Vi vet ingenting om det. Risken finns att vi får mindre resurser till personal och verksamheter som behöver det, säger Ljubica Jasic Modin (SD), regionråd i opposition.

 Ljubica Jasic Modin (SD), regionråd i opposition.
Ljubica Jasic Modin (SD), regionråd i opposition. Foto: Christoffer Othén

Irritationsmoment

Att underlag i ärendet tillkom in i det sista var en faktor som irriterade SD.

– En oberoende granskning av projektet ska ha utförts men vi fick inte ta del av den förrän måndag eftermiddag. Vi uppskattar inte att få en del av underlaget dagen innan regionstyrelsen har sammanträde, säger Ljubica Jasic Modin.

Värmlandssamverkan backar

Regionrådet Fredrik Larsson (M)
Regionrådet Fredrik Larsson (M) Foto: Joachim Lagercrantz

S har fem platser i regionstyrelsen och SD har två. Tillsammans har de lika många platser som Värmlandssamverkan (M, C, KD, L, SiV och MP).

Vänsterpartiet hade med en plats kunnat avgöra om regionen skulle skicka liggande ombyggnationsförslag till regionfullmäktige eller om ärendet skulle återremitteras.

Detta om Värmlandssamverkan valt att gå på tjänstemannaförslagets linje och gå vidare med byggplanerna.

Men så blev inte fallet.

Under tisdagens möte yrkade Ola Persson (C), Ulric Andersson (S) och Ljubica Jasic Modin (SD) på återremiss.

"Vill fördjupa oss"

Till slut stod det klart att en enig regionstyrelse återremitterar investeringsärendet.

– Vi vill fördjupa oss ytterligare i ärendet och få en känsla för hur projektet påverkar det totala investeringsbehovet i regionen. Styrningen och ledningen behöver också tydliggöras då det kommer att löpa över lång tid. Detta för att vi i politiken ska kunna ta ansvar för projektet, kommenterar regionrådet Fredrik Larsson (M) i ett pressmeddelande från Region Värmland på tisdagseftermiddagen.

Tobias Kjellberg, nuvarande sjukvårdsledare i Region Värmland, var tänkt att ha en ledande roll i projektet. Han har, som NWT tidigare skrivit om, valt att byta arbetsgivare och går över till Region Örebro i höst.

Artikeltaggar

Anna HammarBostad och byggenFredrik LarssonKarlstadLjubica Jasic ModinNyheterOla PerssonPolitikRegionstyrelsenSocialdemokraternaSverigedemokraternaUlric AnderssonVänsterpartietVård och omsorgVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.