Nyligen gjordes en ovanlig upptäckt i Västvärmland.
En gammal fornborg hittades på Hugnåsen mellan Köla och Åmotfors – den första bekräftade inom Eda kommun.
– Det var ett fint fynd, om man tänker på hur många fornborgar som hittats i Värmland, säger arkeologen Johan Richardson.
En fornborg är en anläggning som kommer från folkvandringstiden och har haft olika användningsområden.
Det har sedan tidigare hittats 37 bekräftade fornborgar i Värmlands län.
Två av dem återfinns inom Arvika kommun, på Hammarklätten och Rudsklätten – båda i Stavnästrakten.
– De flesta fornborgar som finns i Värmland ligger mer söderut, nere vid Säffle- och Grumstrakten, säger arkeologen och Arvikabon Johan Richardson.
Ovanlig upptäckt
Nu har alltså en fornborg hittats även i Eda. Det var Arvikabon Johan Richardson som tillsammans med kollegan Hans Olsson, båda arkeologer på Värmlands museum, gjorde den spännande upptäckten.
– Det fanns en uppgift från arkeologen Nils Gabriel Djurklou. Han har skrivit om att det ska finnas en ringmur på Hugnåsen, berättar Johan Richardson och fortsätter:
– Hans har kollat en hel del på detta och då sett de här uppgifterna. Han har sett att det finns mycket lämningar där och klurat på det en del, att det borde finns något där.
Hugnåsen
Fornborgen ligger alltså på Hugnåsen mellan Åmotfors och Köla.
– Det är en tillflyktsborg som lokalbefolkningen har använt i krigstid. Det var mycket omställningstider, en spännande period i vår historia. Det finns andra fornborgar man har bott i, men den här användes bara vid oroligheter.
Platsen för fornborgen är logisk.
– Det finns många lämningar från samma tid som fornborgen på sjön Hugns västra sida. De här fornborgarna brukar ligga lite utanför där det ska vara svårt att hitta dem.
Fornborgen mäter 328 meter i längd, är tre meter bred samt 3-5 decimeter hög. Den har tidigare hållit upp en träpalissad. Det som finns kvar av den nu är bara en stenmur.
– Den ligger på en mark där det är flackare, men det är ganska kuperat runt omkring. Så det är en utmaning att ta sig dit.
Var det svårt att hitta den?
– När man vet vart man ska gå är det inte svårt. Men man förstår varför den ligger som den gör, den skulle ju vara svårtillgänglig och det är den också.
Hur stort är det här för dig som arkeolog?
– Topp tre i alla fall, om man tänker på hur många fornborgar som har hittats i Värmland totalt. Bara tre har hittats de senaste 30 åren, vilket gör att det blir väldigt häftigt.