Hoppa till huvudinnehållet

Entreprenör lockar med Vänernära villatomter

Publicerad:
"För Värmlands del skulle det betyda otroligt mycket om strandskyddsreglerna blev mer generösa", säger entreprenören Malcolm Rangnitt. Foto: Joachim Lagercrantz

Längst ut på Segerstadshalvön ligger Arnäs. Här, granne med Vänern, planerar entreprenören Malcolm Rangnitt för fem villatomter nära sitt stora gamla hus.

– Jag vill att fler ska få chansen att bo i den här underbara miljön. Och det måste bli lättare att få bygga strandnära.

Redan som liten grabb tillbringade Malcolm Rangnitt sina somrar vid den fina patriciervillan intill Vänerns strand. Numera bor han och hustrun Anna Karin här permanent.

– Jag tog över huset 2006 och för 1,5 år sedan flyttade vi hit från Stockholm där jag är uppväxt.

– Det var min morfar Gösta Nordstrand och mormor Valborg, född Ahlmark som ägde huset när jag var liten, berättar han.

Området vid Arnäs och Arnäs udde som är en del av naturreservatet Segerstads skärgård har en fantastisk utsikt över Vänern.
Området vid Arnäs och Arnäs udde som är en del av naturreservatet Segerstads skärgård har en fantastisk utsikt över Vänern. Foto: Joachim Lagercrantz

Det vackra tvåvåningshuset med egen brygga och strand har en fantastisk utsikt över Segerstads skärgård.

– Det köptes 1915 av Albert Egnell som startade Karlstads bryggeri och arkitekten Arvid Klosterborg som bland annat ritade Gröna Lund såg till att det byggdes om till en patriciervilla. 1945 köpte morfar och mormor huset.

2018 lämnade Malcolm och hans fru Stockholm där han under 25 år arbetade inom bank- och finansvärlden.

– Jag drev dessutom Stockholm Wine Bar intill Operan under fem år. De senaste åren har dock husrenoveringen och projektet med att skapa fem nya villatomter här bredvid oss tagit all tid.

Efter 25 år i bank- och finansvärlden har Malcolm Rangnitt flyttat från Stockholm där han även drev Stockholm Wine Bar till Värmland.
Efter 25 år i bank- och finansvärlden har Malcolm Rangnitt flyttat från Stockholm där han även drev Stockholm Wine Bar till Värmland. Foto: Joachim Lagercrantz

– Anledningen till att jag genomför den här satsningen är att jag vill att fler ska få chansen att bo i den här underbara miljön. Man får en helt annan livskvalitet här ute än inne i en stad, säger Malcolm Rangnitt.

Tomterna blir på 1 100-1 340 kvadratmeter och ett samarbete med Kenneth Wahlströms bolag Huspartner som ska leverera husen till Arnäs.

– Det blir likadana gavelhus på 140 kvadratmeter med kök och vardagsrum som får stora fönster ut mot Vänern, hög standard i materialvalen, golvvärme och en totalprislapp på knappt 5 miljoner kronor.

Här bakom Malcolms och han fru Anna Karins hus har tallskogen fällts för att göra plats för fem nya villor. De kommer att levereras av Huspartner. Prislappen hamnar på knappt 5 miljoner kronor.
Här bakom Malcolms och han fru Anna Karins hus har tallskogen fällts för att göra plats för fem nya villor. De kommer att levereras av Huspartner. Prislappen hamnar på knappt 5 miljoner kronor. Foto: Joachim Lagercrantz

– Vi hade en första visning i lördags och nästa är på lördag den 30/5. Ett hus är redan sålt. Speciellt nu i coronatider vill folk mer än någonsin bo lite avsides, men ändå nära stan. Det tar bara 20 minuter till Karlstad härifrån.

Malcolm Rangnitt vurmar för landsbygden och anser att strandskyddsreglerna måste luckras upp. Han välkomnar den statliga utredning kring det som ska presenteras i höst.

– I dag är det bara folk i städerna som får njuta av att bo nära sjöar eller havet. Vi måste få generösare strandskyddsregler som gör att fler kan bygga sig hus nära stränderna.

Malcolm Rangnitt vill att fler ska få chansen att bo strandnära i Sverige, precis som han själv gör på Arnäs längst ut på Segerstadshalvön väster om Karlstad.
Malcolm Rangnitt vill att fler ska få chansen att bo strandnära i Sverige, precis som han själv gör på Arnäs längst ut på Segerstadshalvön väster om Karlstad. Foto: Joachim Lagercrantz

– För Värmlands del skulle det betyda otroligt mycket. Här är oerhört vackert och det skulle locka fler människor att vilja flytta hit från andra delar av landet.

– Samtidigt måste kommunerna driva på den utvecklingen och även få hit fler företag för att stoppa ungdomar från att flytta härifrån. Karlstads kommun måste ligga på ännu hårdare för att växa.

Inne i villan på Arnäs som nu har renoverats finns bland annat denna fina gamla panoramatapet.
Inne i villan på Arnäs som nu har renoverats finns bland annat denna fina gamla panoramatapet. Foto: Joachim Lagercrantz

Artikeltaggar

Bostad och byggenHuspartnerKenneth WahlströmMalcolm RangnittNyheterSegerstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.