Amanda satsar på eget – ska bli skräddare

Publicerad:
Amanda Nordh hoppade av turismprogrammet på universitetet för att sadla om till skräddare. Till hösten är hon klar med sin utbildning och kan satsa helhjärtat på sin ateljé. Foto: Ida Myrin

Att starta ett eget företag kan kännas läskigt, men 26-åriga Amanda Nordh är inte rädd för att satsa. Hennes dröm är att bli skräddare och till hösten är hon klar med utbildningen och den smygstartade egna ateljén kan äntligen ta en större plats i hennes liv.

Amanda Nordh var inne på sin andra termin på Karlstads universitets turismprogram när hon började fundera på om det verkligen var rätt val.

– Att sy var det jag egentligen ville göra. Jag hade sytt mycket för Värmlandsteatern och bekanta och visste att det var det roligaste någonsin.

Hon har sytt mycket förr och har alltid tyckt att det varit väldigt roligt.
Hon har sytt mycket förr och har alltid tyckt att det varit väldigt roligt. Foto: Ida Myrin

Hon sökte runt bland utbildningar utan några som helst förväntningar. Med en sambo och två döttrar var det inte ett alternativ att flytta, men till slut hittade hon det som nu har lett till att hon i dag driver en egen ateljé.

– Till hösten har jag läst två och ett halvt år på en yrkesutbildning i Leksand, på distans då.

– Hela utbildningen går egentligen ut på att man är ute på praktik och det passar mig perfekt. I skräddaryrket behöver det sätta sig i händerna och för att jag ska lära mig det behöver jag få jobba praktiskt.

Så fort hon kom in på utbildningen hoppade hon av universitetet för att börja på sin nuvarande praktikplats på Hammarö och snart kan hon stå på helt egna ben. Hon har dock redan smygstartat med sin verksamhet.

– Man tänker kanske att en skräddare har en hel egensydd garderob, men jag hinner inte sy till mig själv på det sättet. Jag får kunder och väljer att fokusera på dem i stället.

Amanda Nordh har ett eget mönster på kimonos och då och då syr hon upp några till försäljning.
Amanda Nordh har ett eget mönster på kimonos och då och då syr hon upp några till försäljning. Foto: Ida Myrin

Hon berättar att det är mer givande att sy till andra än sig själv och att hon verkligen ser fram emot att komma igång på riktigt.

– Det är så kul att få framhäva andras drag och få träffa andra människor. Jag vill verkligen lära känna mina kunder för att få en större förståelse för vad som passar dem och hur de vill framställas.

Vad är roligast att sy?

– Att skräddarsy en kavaj efter konstens alla regler är väldigt roligt. Det ingår mycket handsömnad och vissa moment är lite kluriga, och det älskar jag.

Amanda Nordh berättar att hon överlag har ett stort intresse för kläder och stil och att hon har många idéer hon vill förverkliga.

– Kläder kan berätta så mycket om personer och tidsepoker. Det är fantastiskt!

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadslivMode

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare