Alla lurar alla om Las

Ledare
PUBLICERAD:
Tomma tunnor skramlar mest.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Nej, det lär knappast bli några större förändringar i lagen om anställningsskydd. I alla fall inte utan att både fack och arbetsgivarorganisationerna är med på tåget. Det som nu sker med regeringens kommande Las-utredning är inget annat än politiskt vapenskrammel och positionering.

Det var i samband med att SVT:s Agenda i söndags kunde avslöja några av de förslag som den utredning som formellt tillsätts den 1 juni skall titta på, som många fackföreningsledare gick i taket enligt manus. Liksom Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som än en gång hotar med att fälla regeringen. Också det enligt ett sedan länge repeterat manus. Men inget lär hända.

I sak finns det inte så mycket att invända mot en del av de läckta förslagen. Framförallt många mindre företag lider av att det är svårt att säga upp människor som inte passar in. Sålunda förslaget om att fem nu skall kunna undantas från turordningsreglerna. Ett annat förslag är att facket inte skall kunna ogiltigförklara en uppsägning.

Det återstår att se vad det hela landar i. Och dit är det långt. Tanken är att lagändringarna skall träda i kraft vid halvårsskiftet 2022, vilket får bedömas som uteslutet. Hur många partier är villiga att ta med sig detta in i den stundande valrörelsen? Detta under förutsättning att det ens går så långt, vilket redan det är osannolikt.

Att facken bråkar är inte så konstigt, de har ju mest att förlora. Men det blir lite bakvänt när Susanna Gideonsson, som väntas bli ny LO-ordförande, säger att parterna på arbetsmarknaden brukar fixa det alldeles själva. Men Las är ju en lag från 1970-talet som parterna då fick acceptera. tidigare så hade ju dylika tvister lösts just mellan parterna, och det fungerade oftast bra. Det är egentligen Las som bryter av mot "den svenska modellen".

Det är skrivningarna i januariöverenskommelsen som tvingar regeringen att tillsätta den här utredningen. Men som med andra tunga punkter i avtalet – som arbetsförmedlingen och marknadshyrorna – kommer regeringen att göra allt för att dra det hela i långbänk. Innan valet kommer inget fundamentalt att hända, och nu kan man dessutom skylla på coronakrisen. 2022 har Socialdemokraterna ändå uppnått målet att klamra sig fast vid regeringsmakten en mandatperiod till.

Men om Vänsterpartiet hotar att fälla regeringen då? Det har V hotat med förr, men inget har hänt. Utan ett färdigt förslag, alltså en eventuell proposition som kommer efter utredningen, finns det inget att fälla. Och hur villiga kommer Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att vara att fälla förslag som de egentligen är för? Stefan Löfven kommer heller inte att göra det till en kabinettsfråga. Han har ju regerat med borgerliga budgetar inte bara en utan två gånger, utan att avgå.

Oppositionspartierna kan däremot tänka sig att fälla själva regeringen med en misstroendeförklaring, men det är något annat. V är för små för att på egen hand väcka misstroende. Utan en uppgörelse om att rösta nej till både Las-förändringarna och till Löfven blir det inget av, och knappt ens då. För vågar de övriga lita på att V håller sitt löfte efter att de redan sänkt Las-förslaget?

Allt detta är högst teoretiskt. Löfven tillsätter utredningen för att han måste då hans regeringsinnehav vilar på att hålla Centern och Liberalerna nöjda. Men att det i slutändan utmynnar i konkret politik är svårt att se. Då skulle rörelsen sparka bakut. Och om C och L då blir missnöjda, vad skall de göra åt det? Bryta samarbetet och få till en regeringskris med bara några månader till valet? Knappast.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.