Hoppa till huvudinnehållet

Sven Stolpe klubbas bort på Hammarö

Publicerad:
Författaren Sven Stolpe på en bild från 1978.
Författaren Sven Stolpe på en bild från 1978. Foto: BERTIL ERICSON

Flera verk av Lars Lerin och Stig Olson samt en karikatyr föreställande Sven Stolpe - det är några av utropen när Karlstads-Hammarö auktionsverk håller sin nästa kvalitetsauktion.

Både måleri och ett träsnitt av Lars Lerin bjuds ut på auktionen som hålls på webben med första avslut på fredag kväll, den 29 maj. En akvarell från 1984 är redan uppe i 80 000 kronor - och den budgivningen ska ändå inte avslutas förrän den 4 juni.

Ett par träsnitt av Maja Fjaestad och flera målningar av Erling Ärlingsson finns också med på listan, liksom ett tiotal verk av Stig Olson.

Till de mer udda inslagen hör John Jon-Ands karikatyr av Sven Stolpe, utförd i kolkrita 1935. Stolpe, på sin tid en mycket välkänd författare och stridbar samhällsdebattör, bodde i Filipstad under sina senare år. I nutid är han kanske mest bekant som Alex Schulmans morfar och en av huvudpersonerna i hans rosade roman Bränn alla mina brev - som ger en allt annat än smickrande bild av Stolpe.

Artikeltaggar

Alex SchulmanAuktionerFörfattareHammaröKarlstads-Hammarö auktionsverkKonstKonstverkLars LerinNöje/KulturSven Stolpe

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.