Hoppa till huvudinnehållet

SD kan bli vågmästare i beslut om miljardsatsning på CSK-bygge

Publicerad:
Så här kan entrén till det tilltänkta nya akuthuset på CSK komma att se ut. På tisdag tar regionstyrelsen ställning till byggplanerna.
Så här kan entrén till det tilltänkta nya akuthuset på CSK komma att se ut. På tisdag tar regionstyrelsen ställning till byggplanerna. Foto: White Arkitekter / Region Värmland

SD kan få en vågmästarroll när regionstyrelsen tar ställning till ombyggnationsplanerna för CSK under tisdagen. Partiet har ännu inte bestämt sig för exakt vad de tycker. Och det är de inte ensamma om.

– Det är klart att det behövs nybyggnation, men törs man starta det nu i dessa tider?

Regionrådet Ljubica Jasic Modin (SD) är osäker. Ska Region Värmland våga satsa sju miljarder kronor under 16 år på att bygga om Centralsjukhuset i Karlstad (CSK) med start i höst, eller är det läge att avvakta?

CSK kan byggas om för 7 miljarder – med start i höst

Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande, vill gärna komma i gång med bygget så snart som möjligt medan styrelsens förste vice ordförande, Ulric Andersson (S), är skeptisk och vill se bättre underlag innan beslut tas. Även Ljubica Jasic Modin känner en viss skepsis.

– Det känns ekonomiskt osäkert. Hur ser förutsättningarna ut? Det är det som gör att vi inte landat i något beslut än, säger hon.

Sverigedemokraten Ljubica Jasic Modin, regionråd i opposition
.
Sverigedemokraten Ljubica Jasic Modin, regionråd i opposition . Foto: Christoffer Othén

"Kan behöva tänka om"

En oberoende granskning av byggplanerna ska ha gjorts, men ingen av politikerna NWT pratat med har ännu sett den. Regionrådet Mats Sandström (S) hoppas att den kan bidra med svar.

– Själva byggnadernas utseende och tekniska funktioner är svårt att som lekman sätta sig in i. Och coronapandemin kanske leder till nya idéer om vårdplatser och sjukhusets utformning. Det är inte osannolikt att man ur intensivvårdssynpunkt och smittskydd behöver tänka om, säger han.

Regionrådet Mats Sandström (S). Arkivbild.
Regionrådet Mats Sandström (S). Arkivbild. Foto: Helena Dahlgren

Sandström förväntar sig en diskussion under styrelsemötet, framför allt om ekonomin. Något även Vänsterpartiet ser fram emot.

– Vi hoppas få mer kött på benen under mötet. Det låter bra att klarlägga de ekonomiska förutsättningarna. Det är ju svårt att få ihop ekonomin generellt, säger regionrådet Anna Hammar (V) och fortsätter:

– Vi tycker att en ombyggnation är nödvändig, men reserverar oss i beslutsfrågan tills vi hört Socialdemokraternas resonemang.

Vänsterpartisten Anna Hammar ihop med partiledaren Jonas Sjöstedt under ett besök i Uddeholm. Arkivbild.
Vänsterpartisten Anna Hammar ihop med partiledaren Jonas Sjöstedt under ett besök i Uddeholm. Arkivbild. Foto: Sabina Rislund

Få bestämda åsikter

Regionrådet Jesper Johansson (MP) sitter i ett gruppmöte inom partiet när NWT ringer upp.

– Vi processar ombyggnationsfrågan, meddelar han.

Elisabeth Kihlström (KD), regionråd, skriver i ett mejl att partiet avvaktar regionstyrelsens möte innan de tar definitiv ställning till när bygget ska starta.

Att flera partier inte har någon bestämd åsikt kring byggplanerna blir tydligt. Så hur utgången blir under tisdagens sammanträde med regionstyrelsen är ännu oklart. Värmlandssamverkan (M, C, KD, L, SiV och MP) har tillsammans sju platser i regionstyrelsen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tillsammans sex platser och SD har två.

En av många översiktskartor när det gäller byggplanerna för CSK. De lila byggnaderna är planerade nybyggen. Det blåmarkerade är befintliga byggnader som är tänkt att renoveras.
En av många översiktskartor när det gäller byggplanerna för CSK. De lila byggnaderna är planerade nybyggen. Det blåmarkerade är befintliga byggnader som är tänkt att renoveras. Foto: Region Värmland

Styrelsen kan välja att antingen ställa sig bakom tjänstemannaförslaget och föreslå för fullmäktige att ge regiondirektören i uppdrag att dra i gång med projektet, eller inte. Om styrelsen ger grönt ljus kan fullmäktige klubba beslutet redan den 3 juni och då kan bygget börja i höst.

– I förstudien finns ganska mycket underlag. Men jag är orolig inför hösten. Vi vet ju ingenting, säger Ljubica Jasic Modin.

Artikeltaggar

Anna HammarBostad och byggenCentralsjukhuset i KarlstadElisabeth KihlströmFredrik LarssonJesper JohanssonKarlstadKristdemokraternaLjubica Jasic ModinMats SandströmMiljöpartietModeraternaPolitikRegion VärmlandRegionfullmäktigeRegionstyrelsenSocialdemokraternaSverigedemokraternaUlric AnderssonVänsterpartietVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.