• idag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Regeringens bot mot gängen biter inte

Ledare
PUBLICERAD:
Operation Rimfrost på Rosengård i Malmö i början av året.
Foto: Johan Nilsson/TT
Förr eller senare måste regeringen göra det som alla andra redan har gjort: erkänna att operation Rimfrost har varit ett enastående misslyckande. Insatsen har inte levt upp till de satta målen och var därtill ett dåligt sätt att försöka rå på gängbrottsligheten.

Operation Rimfrost, en så kallad nationell särskild händelse, hade fyra mål. Sprängdåd och skjutningar i kriminella miljöer skall minska, antalet personer som ingår i kriminella nätverk skall minska, antalet beslag av vapen och sprängmedel skall öka och allmänhetens trygghet skall öka genom fler synliga poliser.

Antalet sprängdåd och skjutningar ligger kvar på samma nivåer som tidigare. Närmare 250 kriminella har häktats misstänkta för brott, men det har inte påverkat gängens verksamhet och de flesta har förmodligen redan ersatts. Gängens makt och funktionalitet är opåverkad. Därtill är det oklart hur många av dessa som skulle ha häktats inom ramen för den löpande verksamheten.

Detsamma gäller nästan 700 vapen och 150 kilo sprängämnen som har beslagtagits. Någon hjälp att reda ut detta ges inte vilket möjligen kan tala för att det gäller merparten. Inte heller preciseras vilken typ av vapen det gäller. Är det skjutvapen, påkar, knivar? Möjligheterna är väsentligt fler än svaren.

Målet om ökad trygghet kan delvis sägas ha uppnåtts. Tillskottet av poliser i Malmö och Uppsala bidrar förstås i någon mån till ökad trygghet. Hur mycket de har setts till är dock svårt att svara på utan mer uppgifter. Däremot kan tryggheten antas ha minskat i de områden runtom i landet där dessa poliser normalt arbetar.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill inte kommentera insatsen förrän den är över. Men att skjuta det framför sig kommer inte att hjälpa. Rimfrost är ett misslyckande och var nästan tvunget att bli det.

Gängbrottsligheten är inte en särskild händelse, inget som sticker ut från normaltillståndet. Detta är tvärtom det nya normaltillståndet och måste också lösas inom ramen för den vanliga verksamheten. Det är inte insatsstyrkor som kommer att knäcka gängen utan långsiktiga satsningar på lokalpolisarbetet.

Vad som behövs är ökad synlig polisnärvaro, det gäller framför allt i de utsatta områdena. Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg skrev i höstas om ”supersnuten i Göteborg” (16/11), Ulf Merlander. Som lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg har han bidragit till att återerövra åtskilliga områden åt majoritetssamhället från de gängkriminella. Detta trots Polisens sedvanliga personalbrist och dåliga arbetsvillkor.

Det viktiga i det första skedet är synligt polisarbete för att pressa tillbaka kriminell aktivitet. När allmänheten ser att Polisen finns där och inte backar växer tilliten och tipsen börjar komma in. Sakta pressas de kriminellas positioner tillbaka. Poliser med lokalkännedom och allmänhetens tips gör att vapen måste gömmas längre bort och impulsdåden minskar.

Regeringen måste göra grundjobbet rätt med Polisen. Det går inte att låta en myndighet förfalla och tro att särskilda insatser skall lösa problemen. Fler lokalt förankrade fötter på marken är vad som behövs.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.