Lastbilschaufför tackar polisen - vill se fler kontroller

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten vittnar om otäcka upplevelser som lastbilschaufför, där epa- eller a-traktorer är inblandade. Bilden är en genrebild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Jag vill tacka polisen för den insats man gjort mot EPA-traktorer och mopeder. Inte för att jag vill ungarna illa men jag skulle önska att jag fick gå i pension om några år utan att behövt vara med och dra fram ett antal söndertrasade ungar under min lastbil.

Jag önskar, även om det förstås är omöjligt, att föräldrarna till ungarna åkte med en kväll i lastbilen och fick uppleva hur det känns när hjärtat nästan stannar då man blir omkörd av en ofjädrad epa som får kast precis framför lastbilen. Om den sladdar och går över styrning hamnar den under lastbilen med bredsidan före. Långt under lastbilen.

Det är inte ovanligt att bli omkörd av mopeder och epa i 50 ,60 och till och med i 70-områden. Det är heller inte ovanligt att överlastade mopeder ”drar ut” i kurvor och kommer mycket nära en stor stötfångare som inte är av plast.

Förbud löser inte alla problem men jag tvingas snart stämma in i kören om ett förbud mot a-traktorer.

En utbildning som visar hur farligt det är att åka fort utan säker väghållning och bromsförmåga (mopeder) skulle vara det bästa. Om rättssytemet tordes förverka alla trimmade fordon skulle detta ofog vara slut direkt men det är ju att hoppas på för mycket.

Ungarna trimmar knappast sina fordon själva i lönn från föräldrars insyn. I väldigt många fall är säkert far och styvfar behjälpliga. De skulle mycket väl behöva sitta i lastbilen när deras telning får kast framför i ett ofjädrat fordon.

På flera ställen ser jag också och inte minst hör epor som plockat bort hela avgassystemet och far omkring jättetuffa och vill verka vuxna liksom fånarna som har hjälmen nertryckt till hälften på skallen och ser ut som idioter. Åker de omkull sticker hjälmen direkt långt bort.

Jag skulle önska att polisen ökade kontrollfrekvensen till åtminstone två gånger per månad med denna storlek på insatsen.

J-O Erikson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.