Hoppa till huvudinnehållet

Här främjar de lokalproducerat – tillsammans

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Ewa Jacobsson och Emma Crawley är två drivna medlemmar i den ideella föreningen Odla Molkom.
Ewa Jacobsson och Emma Crawley är två drivna medlemmar i den ideella föreningen Odla Molkom. Foto: Sanna Stark

Nedanför Graningeskolan i Molkom kan man utforska sina gröna fingrar och träffa nya bekantskaper samtidigt. Där håller nämligen den nystartade föreningen Odla Molkom till.

– Här kan man komma och gå som man vill. Att få vara delaktig är det viktigaste, säger Ewa Jacobsson.

I slutet av april kallade Helena Johansson och Emma Crawley för första gången till ett möte om en tillsammansodling för alla i Molkom. Tanken bakom projektet är att främja lokalproducerad mat - samtidigt som man bildar en gemenskap.

– Vi försöker skapa en mötesplats som är inkluderande, där alla får vara delaktiga. Och att fler får upp ögonen för odling, säger medlemmen Ewa Jacobsson.

I kristider är det särskilt viktigt med lokalproducerat, menar Emma Crawley.

– 50 procent av den mat vi har i Sverige är importerad. De andra 50 procenten är i sin tur beroende av import, säger hon.

Vad odlar ni?

– Vi odlar allt möjligt. Om man har en idé så försöker vi genomföra den tillsammans. Vi testar, lär oss och får erfarenhet av varandra, säger Emma Crawley.

Ewa Jacobsson pekar mot slänten.

– Där har vi buskar med krusbär och vinbär. Lite längre bort odlar vi pumpa, tomat och selleri. I landet har vi sallad, persilja och lök, säger hon.

Möter utmaningar

En efter en kommer odlingssugna entusiaster förbi och börjar plocka i landet de har skapat tillsammans.

– Den lokala befolkningen skänker en massa till vår verksamhet. Dessutom har vi fått positiv respons från lokala producenter, säger Emma Crawley.

Plantan som Shunya Anna Geiden bär på har skänkts av en person i Molkom. Nu ska den sättas i jorden.
Plantan som Shunya Anna Geiden bär på har skänkts av en person i Molkom. Nu ska den sättas i jorden. Foto: Sanna Stark

Innan verksamheten drog igång fick medlemmarna komma till de lokala producenterna för att hämta kunskap och inspiration från hur de gör.

Enligt Ewa Jacobsson och Emma Crawley är det härligaste med tillsammansodlingen att möta de utmaningar vi står inför när det gäller klimat och ohälsa.

– Dessutom minskar det här den sociala isoleringen på ett schysst sätt, säger de.

Vad står på agendan idag?

– Vi vill uppmuntra initiativ, så man får göra det man känner för. Men vi ska säkert plantera iris, fylla krukor och sätta plantor. Här kan man komma och gå som man vill. Att få vara delaktig är det viktigaste, säger Ewa Jacobsson.

Artikeltaggar

MolkomNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.