Hoppa till huvudinnehållet

Ingen köbildning för att få TBE-vaccin

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
På Åttkantens vårdcentral i Karlstad märker man inte av någon högre efterfrågan på TBE-vaccin.
På Åttkantens vårdcentral i Karlstad märker man inte av någon högre efterfrågan på TBE-vaccin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Som NWT tidigare rapporterat så kan antalet TBE-fall komma att öka, i och med att fler rör sig i skog och natur i spåren av coronapandemin.

Gör det att köerna blir längre för att få en spruta?

TBE är en fästingburen hjärninflammation, och under fjolåret rapporterades rekordmånga fall i Värmland. Fästingarna har redan börjar röra ordentligt på sig och i och med att fler spenderar mer tid utomhus kan siffrorna fortsätta vara höga.

Så hotar klimatkrisen vår hälsa

När det kommer till TBE-vaccin är det många som vänder sig till privata aktörer.

En av dessa är Åttkantens vårdcentral i Karlstad.

– Vi har inte sett någon ökning jämfört med tidigare år, men vi har att göra, säger distriktsläkare Andriani Vlassopoulou.

Antalet TBE-fall ökar i Värmland

Hon säger att många gärna vill få sina två doser innan sommaren.

Skillnaden jämfört med tidigare år är att det i år, med anledning av coronapandemin, inte finns någon öppen vaccinationsmottagning.

– I år är det bara tidsbokning som gäller, antingen direkt via vårdcentralen eller 1177. Men man ska komma i håg att man inte ska gå och vaccinera sig om man till exempel är snuvig.

Får ni många frågor kring vaccinering i coronatider?

– Nej, inte så många och som sagt så har inte trycket ökat heller, så vi uppmanar folk som vill vaccinera sig att göra det. Många har också sin grundvaccinering och behöver bara en påfyllningsdos, säger Andriani Vlassopoulou.

Förutom vårdcentraler så går det att vaccinera sig på bland annat apotek och ambulerande vaccinationsbussar.

Artikeltaggar

FästingarHagaKarlstadNyheterTBEVaccinationÅttkantens vårdcentral

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.