Våta drömmar i coronans tid

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Just när man satt och undrade om man måste sitta kvar i sin husarrest hela sommaren och bli bortmotad av beväpnade vägpatruller utanför Karlskoga så skriver norska tidningar att det där med att komma hit till Norge kan ni glömma, era förgrymmade dretungar i Värmland.

Och inte nog med det:

Danskarna och finländarna säger samma sak. Kom inte hit.

Vi sitter alltså i husarrest i ett land som blivit rena fängelset. Medan övriga Europa öppnar gränserna den 15 juni. Så kan det gå. Vi är Europas sjuke man.

Och när jag zappar runt så ser jag Anders Tegnell i engelska tv-kanalen BBC. Det är en stor intervju och ska man renodla intervjuarens tes så är det att Tegnell är en mördare och att han är personligt ansvarig för nästan alla som dör i corona i Sverige.

Tuff ton.

* * *

Coronan börjar onekligen ta ut sin rätt.

Anders Tegnell har gått från elegant gråsprängt hår till gråvitt. Trygg-Anders har jobbiga dagar. Intervjuare kan vara lika jobba som ett virus.

Inte bara i Aktuellt i SVT.

Hans kompis Ander Wallensten – Snygg-Anders kallad – har gått från att vara världens mest anonyma singelpappa till vad som måste beskrivas som Den Tänkande Kvinnans våta dröm. Tio sidor idolporträtt i Dagens Nyheter förra veckan. 27 bilder. Alla snygga. Självraggande.

Än så länge.

Veckans låt

Håkan Hellströms ”Alla drömmar är uppfyllda” är sommarens verkliga energibomb. Videon från Ullevi är magisk. Bara att dansa på.

* * *

Men ta det här med Värmland.

Det är mycket dubbla budskap och jag får inte ihop dem.

– Två timmars resa högst och bara friska människor får komma till Värmland, säger Tegnell. Sen slog jag på P4 Värmland på radion och då möttes jag av en massiv bombmatta av budskapet att hela västra Värmland håller på att gå under därför att inga turister får komma dit.

Det handlade ju i och för sig inte om såna som mig utan om norrmän och säga vad man vill om mig, men norrman har ingen beskyllt mig för att vara de senaste 27 åren. Snarare tvärtom.

Jag vill ju inget annat än att komma till västra Värmland. Helst redan nu.

– Vi måste skydda sjukvården på de här turistorterna, den är inte dimensionerad för 100 000-tals turister, säger Tegnell.

Men hallå, det är ju inte direkt så att det kommer 100 000-tals turister till Gunnarskog.

Arvika är inte Gotland.

Det kommer några tusen norrmän och handlar varje dag – mest till Charlottenberg, men det är klart att Systembolaget i Arvika drar en del också. Men sen åker de ju hem. Om de slipper sitta i karantän, som de måste nu.

Norrmännens utnyttjande av Arvikas sjukvård är ju ytterst begränsad. Dessutom är de ju praktiskt taget corona-friska. (Hade Donald Trump varit norrman hade han antagligen föreslagit att corona skulle behandlas med astmamedicin.)

* * *

Hockeyligan förbereder sig på spel utan publik hela vintern, läser jag.

Hjälp. Rikaste klubben Färjestad (117 miljoner i eget kapital) börjar räkna.

Luleå har redan räknat.

– Då finns inte vi kvar, säger de.

* * *

Min fru har växt ur sina kläder, säger hon. Typ alla.

– Corona, va, säger jag.

– Antagligen, säger hon och sippar på sin rosé. Hon tittar på min mage som putar oroväckande.

– Rosé? säger jag.

– Antagligen, svarar hon.

* * *

Jag vet inte om ni märkt det men NWT:s Per Mårtensson påstår att han håller på att avsluta sin karriär som sportjournalist i NWT just precis nu. Känns lite konstigt att både sig ta till sig eller tro på. Han har ju skrivit i NWT sen Ulf Sterner låg i vagga.

Vill i all ödmjukhet påminna om var jag skrev här redan 2013, i mars:

"Just den här veckan har jag en önskan om att Svenska akademien eller kanske Unesco bestämmer att två svenska journalister blir skyddade som kulturminnesmärken och en del av världsarvet."

Den ena var Mårtensson, den andra var Mats Wennerholm på Sportbladet. De borde säkras för att de är en unik sort och för att det inte kommer att finnas några såna redaktörer mer, tyckte jag.

Nu känns det som ett ännu mera rimligt krav.

För att visa att tiden har gått och att mycket har hänt sen dess, inte minst i akademien, påminner jag om slutet på den krönikan:

”Därför, herr ständige sekreteraren Englund, herrarna Malmqvist och Horace, fröknarna Lotass och Lugn och ni andra: se till att de båda bevaras för eftervärlden i gott balsamerat och någorlunda vitalt skick så att kommande Instagramgenerationer kan begrunda och lära sig.”

Kloka ord, minsann.

Så mina krav i dag är:

Kulturskydda Mårtensson innan det är för sent, och kulturminnesmärk den lite mys-mumien Wennerholm innan han också får för sig att pensionera sig.

Vad säger Staffan Ander?

Vad säger Tegnell? Vad säger akademien? Vad säger Kristina Lugns och Horaces efterträdare?

Självklart säger de ja.

Protester mot det? Nej, skulle inte tro det.

Bra, då jobbar vi så.

Fotnot: Ovan nämnda krönika finns tyvärr inte publicerad på nätet.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.