Hoppa till huvudinnehållet

Olsson: Sluta behandla Kina som ett barn

Publicerad:
Kina, eller rättare sagt den kommunistiska regimen i Kina, är precis som alla andra kommunistiska regimer ett hot mot mänskligheten, skriver Stefan Olsson.
Kina, eller rättare sagt den kommunistiska regimen i Kina, är precis som alla andra kommunistiska regimer ett hot mot mänskligheten, skriver Stefan Olsson. Foto: Andy Wong/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är hög tid att vi i den rika världen, som i kraft av ekonomisk och militär styrka, har dominerat den globala arenan slutar att behandla Kina som ett barn, skriver Stefan Olsson.

Det är dags att börja behandla Kina som en vuxen nu. Tonårstiden är förbi. Det finns inte längre ursäkter för dåligt beteende.

Vi i det rika väst har ofta överseende med regimer i ”tredje världen”. Vi hade lyckan att genomgå industrialiseringen först, vilket gjorde oss rika och mäktiga. Samtidigt sade vi till alla fattiga länder att vi skulle hjälpa dem att utvecklas genom bistånd och frihandel. Vi uppmuntrade dem att införa demokrati och mänskliga rättigheter.

Vi var vuxna. De var barn. Eftersom barn inte har samma förståelse för moral som vuxna hade vi överseende med att många utvecklingsländer utvecklade sig till diktaturer. De förstod ju inte bättre. Riktigt glada blev vi när den kommunistiska diktaturen i Kina kom på att den skulle pröva marknadsekonomi.

Kommunism och kapitalism är egentligen varandras motsatser, men varför klaga när regimen gör något bra för en gångs skull. Det visade sig sedan också att kineserna hade talang för just kapitalism. Plötsligt satte utvecklingen i landet rekordfart. Kina blev landet för tillverkning. Kläder, apparater, prylar. Vilket hem i Sverige är i dag inte fyllt med billiga kinesiska produkter? Kina växte upp. Barnet blev tonåring. Men vad är det nu?

Det är hög tid att vi i den rika världen, som i kraft av ekonomisk och militär styrka, har dominerat den globala arenan slutar att behandla Kina som ett barn. Att Kina är bra på att producera billiga konsumentprodukter är ingen ursäkt för att landet ska fortsätta att vara en kommunistisk diktatur.

Kina är på väg att bli den andra globala supermakten, jämbördig med USA. Kinas totala BNP är i dag större än USA:s, även om dess militära styrka fortfarande är avsevärt mindre. USA har allierade över hela världen, vilket gör att USA:s alltjämt dominerar. Men tids nog har vi två supermakter på planeten.

På samma sätt som under kalla kriget kommer den ena av dessa vara en kommunistisk regim. Kina är inte som Sovjetunionen. Man har inte planekonomi och det finns ingen ambition att starta en världsrevolution. Men de kinesiska kommunisterna vill sitta ostört på makten i världens folkrikaste land och vill utöva globalt inflytande.

Vi har just nu ett bråk omkring Kinas inflytande i Världshälsoorganisationen WHO på grund av att WHO spelade med när den kinesiska regimen försökte dölja hur smittsamt covid-19 var. Det är nog bara första bråket vi kommer att få se. Kina flyttar fram sina positioner överallt.

Därför är det dags att lägga alla ursäkter för Kinas beteende åt sidan. Kina, eller rättare sagt den kommunistiska regimen i Kina, är precis som alla andra kommunistiska regimer ett hot mot mänskligheten. Man ska inte låta sig luras av att kommunisterna har upptäckt att marknadsekonomi är effektivare än planekonomi. Det gör inte kommunismen mer mänsklig.

Alla som minns hur debatten om sovjetkommunismen gick vet att det inte spelade någon roll vad kommunisterna sade. De målade vackra bilder. Men när någon opponerade sig gick han mot en säker död. Ett skott i nacken.

Jag köper billiga prylar Made in China som alla andra, men jag gör mig inga illusioner om vilka det är jag gör affärer med. En kommunist i kapitalistisk kostym är ändå en kommunist, en förtryckare.

Stefan Olsson

Fil dr i statskunskap och frilansskribent

Artikeltaggar

CoronavirusetDemokratiDiktaturKinaKommunismMänskliga rättigheterMarknadsekonomiSigneratStefan OlssonWHO