Dyraste och billigaste fritidshusen: Egen ö och skogsoas utan el

Publicerad:
Är du sugen på en stuga utan el och vatten eller en egen ö på sex hektar? Just nu ligger ett 90-tal värmländska fritidshus ute på Hemnet. Foto: Privat / Fastighetsbyrån i Arvika och Eda

Priserna på värmländska fritidshus går stadigt uppåt. Även under coronapandemin. Dyrast på Hemnet just nu är en privat ö intill norska gränsen. Den billigaste sommarstugan är en skogsoas utan el och vatten.

Under det senaste året har priserna på värmländska fritidshus ökat med tio procent, jämfört med sju procent uppåt i riket. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik baserat på närmare 250 sålda objekt i länet. Här ligger snittpriset för en sommarstuga på 1,3 miljoner kronor.

– Det är en icke-nödvändig konsumtion för de som har pengar över. Den marknaden rör sig annorlunda än för permanentboende. För fritidshus har priserna stadigt gått upp år efter år, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik. Foto: Svensk Mäklarstatistik

Höjd standard

En anledning till prisuppgången är att standarden på fritidshus höjts kontinuerligt.

– För 20-30 år sedan kunde man nöja sig med utedass och lägre standard, men det gör man inte i dag. Exempelvis har det dragits in kommunalt vatten och avlopp i många fritidshusområden. Det är en tydlig standardhöjning, säger Per-Arne Sandegren.

Lokala mäklare vittnar om stark bostadsmarknad – trots coronaNytt avlopp ska ge fler fastboendePrisuppgång på fritidshus i Värmland

Någon coronaeffekt går det inte att peka på än så länge, menar han. I Värmland har bara 29 fritidshus sålts under de senaste tre månaderna.

– Vi är i början av fritidshussäsongen så det finns inte mycket att bygga statistik på, förklarar Sandegren.

Flest fritidshus i länet säljs i Torsby kommun, med närhet till vildmark och skidåkning. Arkivbild.
Flest fritidshus i länet säljs i Torsby kommun, med närhet till vildmark och skidåkning. Arkivbild. Foto: Håkan Strandman

I Värmland säljs allra flest fritidshus i Torsby kommun. Där ligger snittpriset på drygt 1,6 miljoner, vilket är tredje högst i länet efter Hammarö och Kristinehamn.

– Det beror på närheten till Norge och Branäs och att det finns väldigt många fina områden med mycket vatten, skog och skidåkning. Det är nära för den kommer söderifrån och vill ut i vildmarken. Nu påverkas marknaden i viss mån av corona, när människor från Norge, Danmark, Tyskland och Holland har svårt att ta sig hit, säger Anders Mattson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Torsby.

Billigast

På bostadssajten Hemnet listas i nuläget ett 90-tal fritidshus som är till salu i länet. Det billigaste ligger på en arrendetomt i Snaversrud i närheten av sjön Gapern och har utgångspriset 195 000 kronor.

Den billigaste sommarstugan i Värmland just nu ligger i Snaversrud. Mäklaren beskriver objektet som en skogsoas för naturmänniskor.
Den billigaste sommarstugan i Värmland just nu ligger i Snaversrud. Mäklaren beskriver objektet som en skogsoas för naturmänniskor. Foto: Privat

– Man får mycket för pengarna. Det är mysigt och finns varken el, vatten eller avlopp, så man får vara lite naturmänniska. Det är som en oas ute i skogen. Vi har märkt ett ökat intresse för den typen av objekt. Man vill semestra i Sverige och ha en liten stuga att rå om, säger fastighetsmäklaren Anna Henriksson, vd på Mäklarhuset i Karlstad.

Hur ser fritidshusutbudet ut?

– Väldigt lågt. Alla har nog inte kommit igång än. Men det är en bra tid att sälja. Det finns många spekulanter. Samtidigt tar försäljningarna lite mer tid, så som köpare har man tid att titta runt.

Fastighetsmäklaren Anna Henriksson driver Mäklarhuset i Karlstad. Arkivbild.
Fastighetsmäklaren Anna Henriksson driver Mäklarhuset i Karlstad. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Vad ska man tänka på när man letar sommarstuga?

– Man får göra en lista över önskemål och krav och gå på många visningar. Det handlar om att få rätt känsla. Gör en kalkyl, kontakta banken och undersök de ekonomiska möjligheterna. Och glöm inte bort att du har en undersökningsplikt, så du vet vad du köper, säger Anna Henriksson.

Dyrast

Länets dyraste fritidshus på Hemnet just nu är en ö i Helgesjön vid norska gränsen i Eda kommun. Fastigheten Västra Boda Lilla Holmenstugan 1 har ett utgångspris strax under fyra miljoner kronor och består av närmare sex hektar mark med jakt- och fiskerätt och tre byggnader i dåligt skick.

– Vi märker att den attraherar utländska spekulanter, så där tror vi på en utländsk marknad, säger Katarina Nyberg Grabner, mäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Arvika.

Den privata ön i Helgesjön attraherar många utländska spekulanter.
Den privata ön i Helgesjön attraherar många utländska spekulanter. Foto: Fastighetsbyrån Arvika/Eda
Fritidshuspriserna stiger mest i Arvika

Hon märker av samma tendenser som Anna Henriksson när det gäller fritidshusmarknaden.

– Det finns ett stort intresse, men ett lågt utbud. Sjöläge är det som är mest populärt och det kommer många på varje visning. Det blir budgivning på allt och det går alltid över utgångspris. Coronaeffekten är att det blir mer enskilda och uppdelade visningar, så processen blir längre, säger Katarina Nyberg Grabner.

Billigaste fritidshusen i Värmland just nu
ObjektKommunUtgångspris
Snaversrud 839Karlstad195 000
Ed 609Karlstad295 000
Höljesvägen 7Torsby295 000
Kyrkbyn 305Sunne295 000
Nilsby Fjon 2Kil295 000
Dyraste fritidshusen i Värmland just nu
ObjektKommunUtgångspris
Västra Boda Lilla Holmenstugan 1Eda3 995 000
Risnäsudde 7 Grums3 950 000
BergetSäffle3 900 000
Heden 1Kristinehamn3 700 000
Orren 50Torsby3 650 000
Vissa av de här objekten listas både som fritidshus och permanentbostäder på Hemnet. Enligt Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik kan det bero på att taxeringskoderna ändrades för några år sedan. Den särskilda taxeringskod som funnits för fritidshus (221) togs bort och är nu densamma som för villor (220). Detta eftersom många fritidshus byggts om och fått permanentstandard med året-runt-boende. Att villor och fritidshus nu har samma taxeringskod gör det lite svårare när det gäller statistik. Svensk Mäklarstatistik utgår ifrån vilken kategori objekten annonserats som vid försäljning.

Artikeltaggar

Anna HenrikssonArvika kommunBostad och byggenBostadsmarknadEda kommunFastighetsbyrån ABFritidshusGapernHemnetKarlstads kommunMäklareMäklarhusetSommarstugaSvensk fastighetsförmedlingSvensk MäklarstatistikTorsby kommunVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare