Därför inget höghus med bostäder på Kasernhöjden

Publicerad:
Här kommer svar om varför det inte blir bostäder i det planerade höghuset på Kasernhöjden i Karlstad. Bilden föreställer ett annat högt hus, det första av de två Norra tornen vid Torsplan i Vasastan i Stockholm. Foto: Helena Landstedt/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändare från Oslo, om höghusbygge på Kasernhöjden.

Signaturen Oslo skriver i en insändare i NWT den 16/5 att denne inte kan förstå varför det inte går att bygga höghus vid Kasernhöjden när detta varit fullt möjligt vid Rudsberget, som ligger närmare motorvägen med dess bullerproblematik.

Detaljplanen för Rudsberget antogs redan 1991, då andra regler gällde och prövningen av buller skedde på ett annat sätt än det som sker i dagens processer.

Vad gäller Kasernhöjden ser vi inga problem med att det byggs höga hus, frågan här handlar om det var möjligt att huset även skulle kunna innehålla bostäder.

Byggherren avgör i vilken mån projektet går att genomföra och i det här fallet lät länsstyrelsen antyda att planen skulle komma att prövas av dom om det högre huset innehöll just bostäder. Byggherren gjorde då bedömningen att man inte ville genomgå den processen.

Värt att nämna är att liknande byggprojekt har godkänts av länsstyrelser i andra län. Men här lät det alltså som om en prövning skulle ske och det är då förståeligt att byggherren ändrar sina planer för att undvika en eventuell lång juridisk process mot länsstyrelsen.

Erik Nilsson (KD)

Ordförande i stadsbyggnadsnämnden

Artikeltaggar

Erik NilssonInsändareKasernhöjden

Läs vidare