Hoppa till huvudinnehållet

Wermlandsoperan förbereder för flytt

Publicerad:
På Spinneriet har Wermlandsoperan kontor, flera verkstäder och repetitionslokaler samt en scen. Nu lutar det åt att de måste flytta därifrån. Foto: Mikael Lindblom

Wermlandsoperan har långt gångna planer på en flytt.

– Vi håller på och ser oss om efter ett nytt ställe, säger marknadschefen Pernilla Bergland Eduard.

Det som ska upp på flyttlasset är all operaverksamhet som idag finns i Spinneriet. Nya adressen kan bli Orrholmen.

Operahuset ligger där det ligger, i centrala Karlstad, vid Klarälvens rand. Till vardags är det dock inte där det mesta händer i Wermlandsoperans verksamhet.

Administration, verkstäder och repetitionslokaler samt en scen finns på Spinneriet, en fastighet i utkanten av sjukhusområdet.

Det är också närheten till det växande Centralsjukhuset som gett upphov till flyttdiskussionerna. Initiativet kommer från regionen.

Sjukhuset växer

– Vi hyr av Region Värmland och de vill nog åt lokalerna. Sjukhuset kommer närmare och närmare, säger Pernilla Bergland Eduard.

Hon berättar att ingenting är beslutat ännu - hennes kvalificerade gissning är att det handlar om ett projekt på två eller kanske tre års sikt.

Pernilla Bergland Eduard hoppas på det bästa inför en kommande flytt.
Pernilla Bergland Eduard hoppas på det bästa inför en kommande flytt. Foto: Fredrik Karlsson

Frågan är dock i högsta grad levande. Det syns bland annat i en skrivelse från operachefen Ole Viggo Bang till Karlstads kommuns kultur- och fritidsavdelning.

I en ansökan om årsanslag för operan 2021 skriver han bland annat att "det är viktigt att peka på de sonderingar som görs av Region Värmland för att eventuellt kunna flytta Wermland opera till nya produktionslokaler". Vad det skulle kunna innebära ekonomiskt under 2021 ber han att få återkomma till.

Behövs på sikt

Regionrådet Fredrik Larsson (M) konstaterar att det inte är något akut behov av en operaflytt, men säger också att det är trångt på sjukhusområdet.

– Vi håller på och jobbar med ett stort programarbete för framtidens Centralsjukhus. På längre sikt om det ska vara det stora sjukhuset i regionen, då behövs det utrymme där, säger han.

Exakt vilken verksamhet som skulle ta över på Spinneriet kan han inte säga idag och han betonar också att frågan om operans lokaler inte bara ägs av regionen. Också kommunen har en viktig roll i Wermlandsoperan, påminner han:

– När operan jobbar med det här är det något de måste göra tillsammans med både Region Värmland och Karlstads kommun. Det är många som ska var inblandade, diskutera och ta ställning.

Fredrik Larsson (M) är regionråd.
Fredrik Larsson (M) är regionråd. Foto: Joachim Lagercrantz

Pernilla Bergland Eduard har gott hopp om att det ska lösa sig. Regionen är ju inte bara ansvarig för sjukvård utan också huvudman för operan.

– Så jag tänker att de nog vill hitta en ny lokal till oss, om de vill ha bort oss från Spinneriet.

Skisser finns

Faktum är att det redan finns ett konkret förslag på ny lokal.

– Vi sneglar på de gamla bagerilokalerna på Orrholmen, säger hon och avslöjar att det till och med finns skisser på hur det skulle kunna se ut.

– Just nu är det bageriet som är på tapeten och det har gjorts en fin projektering. Det är jättefint att det finns ett alternativ. Vi håller tummarna!

Sjukhusets behov har hon anat länge:

– De expanderar hela tiden. Vi har haft lokaler i Spinneriet sedan 1994 och sjukhuset har hela tiden kommit närmare och närmare, så det kommer inte som en total överraskning för oss.

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadFredrik LarssonKarlstadKarlstads kommunNöje/KulturNyheterOle Wiggo BangOrrholmenPernilla Bergland EduardRegion VärmlandSpinnerietWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.