Övervakningssamhälle i coronans spår

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Varning för mer permanent övervakning.
Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT
Det är inte bara coronaviruset som spritt sig över världen. I dess spår har följt en massövervakning som kan bli svår att rulla tillbaka när väl pandemin är över.

I smittbekämpande syfte har många länder börjat tillämpa metoder som för bara några månader sedan hade avfärdats som orealistiska och alarmistiska. Och då handlar det inte om auktoritära stater och diktaturer – de har aldrig dragit sig för att inskränka människors frihet och integritet – utan annars normalt fria, öppna och demokratiska samhällen. Bara det att tvinga folk att sitta hemma i månader är en grov inskränkning. I Sverige har vi dock tagit det lugnare med restriktioner.

Men för att kontrollera att medborgarna faktiskt också håller sig hemma har man på många håll sjösatt en mängd hjälpmedel, ofta digitala. Så kallade smittspårningsappar har tagits fram i flera länder. Där är det tänkt att folk skall kunna spåras och även få reda på om andra i närheten varit eller är smittade. Det är lätt att se hur sådana uppgifter skulle kunna missbrukas. Än så länge är de frivilliga, men om myndigheterna inte ser att tillräckligt många ansluter sig, vad händer då?

I Norge har appen Smittestopp från deras folkhälsoinstitut laddats ned av drygt 60 procent, även om det varnats för att sekretessen inte är den bästa. Så det är inte så att medborgarna alltid behöver tvingas på övervakning. Rädsla och en upplevd känsla av trygghet kan komma långt i acceptansen av inskränkningar av den personliga friheten och integriteten. Det lär vi oss också av historien.

Att man i det kommunistiska Kina måste få sin kroppstemperatur mätt varje gång man vill komma in på sin arbetsplats, sitt hem eller i en butik, och registrera detta med mobilappar, är inte så konstigt, men liknande metoder övervägs också i andra länder. I det annars för smittbekämpning så hyllade Sydkorea så har myndigheterna rätt till all mobildata och betalkortsuppgifter från sina medborgare. Den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet använder metoder utvecklade för att bekämpa terrorister för smittspårning och övervakning.

Hamnar du i karantän i Polen så måste du ta selfies i ditt hem flera gånger om dagen för att bevisa för polisen att du faktiskt är hemma, annars blir det hembesök. I Västra Australien så har polisen rätt att installera övervakningsutrustning i ditt hem om du är satt i karantän.

Givet vår fäbless för statlig kontroll i Sverige kanske vi skall vara glada över att vi haft ganska liberala restriktioner. Vem vet var beslutsfattare och myndigheter annars kunnat frestas hitta på.

Att så få hittills reagerat mot all denna övervakning är nedslående. För det stora problemet är kanske inte nu i det akuta läget, utan efteråt. Kommer verkligen staten att vilja släppa på alla dessa extra verktyg den tillskansat sig. Det kan ju komma en ny kris eller andra våg eller vad man nu vill motivera det med. Om vi inte passar oss kommer något av det värsta med coronapandemin kanske ha varit att vi normaliserat övervakningssamhället.

Vi riskerar att det nya normala blir att vi ständigt spåras och mäts, och ingen kommer undan. I alla fall inte om man vill röra sig ute i samhället, eller resa. Istället för vanliga visum så kanske vi tvingas ha med oss hälsodeklarationer. Och vad händer med all denna rätt privata information?

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.