• idag
  25 nov
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  26 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Metal från Karlstad: Knogjärn - Fräna riff, growl och skönsång

Skivor
PUBLICERAD:

Knogjärn

Stora och farliga
(OMH Entertainment)

Välkommen till ett inferno av kvalitetsriffande och ett intro som tjudrar min uppmärksamhet med full kraft. Jag är fortfarande ett fan av det svenska språkets direkthet som kvartettens texter representerar. Det bjuds på starka refränger som både klistrar och skapar eftertänksamhet. Skivan har ett härligt thrash metal-ös, men även ett subtilt släktskap till traditionell svensk trallpunk.

Det är ett sant nöje att ha fått följa Knogjärns utveckling och uppåtgående kurva över tre album som började 2015 med Våldet i ditt paradis.

Jag skrev för tre år sedan att ljudbilden hade tuffat till sig, men att deras Pantera-minnande tyngd borde växla upp ännu ett steg. Å visst har Karlstad-pôjkerna tagit fasta vid mina ord. Stora och farliga, en titel som förmedlar en blandning av skämskudde och distanserad självironi, är karriärens vackraste stund. Här finns rutin i massor och de förvaltar sitt krut väl, även om jag aldrig kommer förlika mig med konstellationens smöriga skönsång.

Bästa låt: Mer än du ser

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.