Einstürzende Neubauten - Skönhet och nedtonad intensitet

Skivor
PUBLICERAD:
Blixa Bargeld och hans Einstürzende Neubauten fortfarande vitala.
Foto: JAN BAUER

Blixa Bargeld och hans ystra manskap har skapat skönhet av oljud och experiment i ungefär 40 år nu. Det är lång tid. Gott om tid att tappa gnistan och bli oengagerad och less på hela skiten. Ingen hade förebrått dem om de lagt ner, eller gjort det enkelt för sig. Men Einstürzende Neubauten verkar fortfarande med samma intensitet, om än på ett mer nedtonat sätt än förr. De bankar på plåt, prasslar med plastpåsar och väser som satan själv, men Alles in Allem är mestadels en vacker och subtil skiva, inte en kakafoni av oljud.

Det här är ett av deras mest lättillgängliga album, men utan att tumma på det som gör bandet unikt. Blixas sargade stämma är förkrossande lätt att förstå på ett känslomässigt plan, även för den som inte har skoltyskan helt i färskt minne. Så länge Einstürzendes låga brinner så finns det hopp.

Bästa låt: Seven screws

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.