Vågar man ens resa nu?

Ekonomi
PUBLICERAD:
Karolin Kühn är juridisk rådgivare vid Konsumentverket och krönikör i Arbete & Ekonomi.
Det är andra gången jag skriver denna fråga. Förra gången utfärdade UD en avrådan av samtliga resor fram till den 15 juni på grund av den rådande situationen med covid-19. Det satte såklart stopp för alla funderingar att boka en resa för en bra stund. Men nu är sommaren här, solen ger oss hopp och många börjar återigen fundera på en resa senare i sommar eller kanske i höst.

Tillsammans med drömmen om en resa senare i år kommer även funderingarna över ens rättigheter och skyldigheter. För vad händer om situationen i världen är oförändrad när resan stundar. Frågan som därför kvarstår är: Vågar man ens boka en resa nu?

Tänk på detta

Om man tänker på några viktiga punkter innan så kan man absolut boka en resa redan nu. Så i vanlig ordning kommer här tips på vad du ska tänka på om du bokar en resa i höst.

•Kontrollera med flygbolaget eller paketresearrangören innan du bokar så att din resa är ombokningsbar eller återbetalningsbar.

•Det kan vara bra att köpa till ett avbeställningsskydd. Kontrollera i så fall också avbeställningsskyddets villkor för att se under vilka omständigheter du kan avbeställa.

•Betala gärna med ett kreditkort. På så sätt kan du ha rätt att rikta krav mot kreditgivaren (banken) vid exempelvis en konkurs.

•Om du väljer att boka en paketresa trots att du redan känner till att coronaviruset finns på resmålet kommer du inte kunna avbeställa resan och få tillbaka några pengar med stöd av paketreselagen.

Att betala resan med kreditkort och att se över eventuella reseförsäkringar är tips som du alltid kan ta med dig.

Hemester

Är du för orolig är det såklart bra att avvakta med sommarens resebokning. För oro är inte ett giltigt skäl till att avboka en resa med full återbetalning.

Jag, som många andra, hoppas att det kommer att lugna ner sig framöver. Men om det inte gör det så finns det många fina ställen för en så kallad hemester. Som innebär att semestra hemma. Värmland bjuder på många möjligheter till sol och bad och vandring. Det finns mycket att utforska och uppleva häromkring.

Avslutningsvis vill jag som vanligt påminna dig om att, om du är osäker på dina rättigheter eller hur du ska göra med din resa så kan du höra av dig till oss på Hallå konsument och Konsument Europa. Vi besvarar dina frågor och vid ett gränsöverskridande problem med ett företag i ett annat EU-land, Island, Norge eller Storbritannien kan vi hjälpa dig att försöka lösa problemet.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.