Vården går på högvarv under coronapandemin. För vissa har det inneburit stora förändringar – till exempel för de pensionerade läkarna Bosse Jacobson och Bengt Hanson, båda 71.
De före detta kollegorna är nu två av läkarna som träffar och ger patienter råd via Region Värmlands app.
– Det har fungerat fantastiskt bra, säger Bosse Jacobson.
Region Värmland har tidigare inte haft någon plattform för digital vård, likt den tjänst som Kry och Min Doktor erbjuder. Men nu kan man boka tid för videosamtal med läkare i appen, som heter just Region Värmland. Projektet heter Vårdcentral Värmland.
Totalt är det ungefär tio läkare som är tillgängliga för möten och normalt sett finns det cirka 15 tider per dag.
– Vårdcentral Värmland är en digital vårdcentral helt enkelt. Vi har i många år sett vad Kry och Min Doktor har gjort, men alltid tänkt att vi hade kunnat göra det bättre i egen regi. Vi har försökt få till en digital lösning i flera år, och när pandemin bröt ut så skyndade det på beslutsfattandet, säger Åsa Wahlén, verksamhetschef på Region Värmland.
Bosse Jacobson tycker att videoträffar med patienter funkar mycket bra.
– Folk verkar väldigt nöjda över tillgängligheten, och jag tror att själva ögonkontakten gör väldigt mycket. Sen har vi en stor fördel jämfört med andra nätläkare eftersom vi har tillgång till hela journalsystemet i Värmland och kan se varje enskild individs bakgrund och sjukhistoria.
"Ännu bättre"
Bengt Hanson håller med:
– Redan när vi jobbade på vårdcentraler förr så jobbade vi mycket med uppföljning på telefon, och folk blev ofta glada när man ringde och hörde hur läget var. Nu finns dessutom video, vilket är ännu bättre, säger han.
Är det många som bokar tid med anledning av corona?
– Inte lika många som jag trodde det skulle vara. Normalt sett har jag ett eller ett par covid-relaterade möten om dagen. Jag tror att det beror på att folk vet och är väldigt informerade på ämnet, säger Bengt Hanson.
Kuratorer
Med anledning av pandemin kan man även träffa kuratorer i appen. Åsa Wahlén förklarar varför:
– Vi har kanske inte sett effekterna än, men vi har patienter som lider av pandemin på andra sätt, till exempel med psykisk ohälsa. Man har varit hemma länge, ekonomin drabbas, eller om man är i en destruktiv relation med våld i hemmet. Det är viktigt att vi fångar upp dem och kan på så sätt vara ett första bedömningsstöd.