Hoppa till huvudinnehållet

Mångmiljoninvestering vid Rottneros bruk

Publicerad:
Ola Thomasson (till vänster), ny fabriksdirektör vid Rottneros bruk, tittar till nyinstallerade raffinören, som sköts av Robert Ellsberg.
Ola Thomasson (till vänster), ny fabriksdirektör vid Rottneros bruk, tittar till nyinstallerade raffinören, som sköts av Robert Ellsberg. Foto: Karina Johansson

Det har varit underhållsstopp vid Rottneros bruk. Under denna period har det också gjorts mångmiljoninvesteringar på området.

– Vi har haft drygt 200 entreprenörer på plats under nio dagar, berättar Ola Thomasson, fabriksdirektör för Rottneros bruk.

Det är en rad saker som förbättrats, förändrats eller bytts ut vid Rottneros bruk under underhållsstoppet. Tre delar utmärker sig. En del är bytet av en huvudtransformator som förser nästan halva fabriken med el. Den andra är en ny raffinör, vilket är en kvarn som mal flis och finfördelar fibrer. Den tredje delen är att man har bytt ut en tjockoljebrännare mot naturgas, vilket är ett led i arbetet mot målet att Rottneros bruk ska bli en fossilfri fabrik.

De senaste åren har det gjorts en del nyinvesteringar för att öka kapaciteten och produktiviteten, förbättra kvaliteten och att bli energieffektivare. Man har moderniserat ctmp-linjen och 2017 installerades en biobränslepanna, vilket var en investering i mångmiljonklassen.

Målet är att ha en långsiktigt fossilfri produktion 2025 och ett steg i detta arbete berättar Christin Pihlgren, kvalitet- och miljöchef vid Rottneros bruk, är det anaeroba reningssteget som installerades 2018.

– Processen innebär att bakterier omvandlar orenheter i avloppsvattnet till biogas. När den byggdes 2018 kunde vi inte ta vara på biogasen utan den eldades upp i en fackla på taket. Men nu har vi bytt ut oljebrännaren mot en gasbrännare. Från och med i måndags använder vi denna biogas till att torka pappersmassa, tillsammans med värmen från biobränslepannan, berättar hon.

Därmed använder Rottneros bruk inte längre olja i den vardagliga driften, utan man har endast en oljepanna som backup. Fast helt fossilfria är de ändå inte.

– Naturgasen är fossilbaserad men den är renare än olja. Sedan 2017 har vi minskat koldioxidutsläppet med 37 procent och efter att vi kopplade på biogasen i måndags kommer den att minska med ytterligare minst 15-20 procent jämfört med 2019, berättar hon.

Tekniken i all ära. Fabriksdirektör Ola Thomasson är också noga med att framhäva hur viktig personalen på bruket är.

– Det hjälper inte att ha Europas modernaste anläggning om vi inte har personal som kan köra den. Och det har vi. Det finns ett unikt engagemang bland dem som jobbar här.

  • Ett av Rottneros bruks mål är att bli en fossilfri fabrik. Ett arbete som Christin Pihlgren, kvalitets- och miljöchef och fabrikschef Ola Thomasson ägnar en del tid åt.
    Ett av Rottneros bruks mål är att bli en fossilfri fabrik. Ett arbete som Christin Pihlgren, kvalitets- och miljöchef och fabrikschef Ola Thomasson ägnar en del tid åt. Foto: Karina Johansson
  • Det anaeroba reningssteget där bakterier omvandlar orenheter till biogas, installerades 2018. Från och med denna vecka används biogasen till att torka pappersmassa.
    Det anaeroba reningssteget där bakterier omvandlar orenheter till biogas, installerades 2018. Från och med denna vecka används biogasen till att torka pappersmassa. Foto: Karina Johansson
  • Biobränslepannan installerades 2017
    Biobränslepannan installerades 2017 Foto: Karina Johansson
  • Den nyinstallerade transformatorn.
    Den nyinstallerade transformatorn. Foto: Karina Johansson
  • Vid underhållsstoppet bytte man ut en tjockoljebrännare mot denna naturgasanläggning.
    Vid underhållsstoppet bytte man ut en tjockoljebrännare mot denna naturgasanläggning. Foto: Karina Johansson
  • Ola Thomasson tillsammans med Lars Holmblad, elektriker, och Bengt Söderlund, elchef.
    Ola Thomasson tillsammans med Lars Holmblad, elektriker, och Bengt Söderlund, elchef. Foto: Karina Johansson
  • Här lyfter man nya transformatorn på plats.
    Här lyfter man nya transformatorn på plats. Foto: Privat

När corona-pandemin slog till var man först osäkra på om det gick att genomföra underhållsstoppet med tanke på att det innebar drygt 200 entreprenörer på området. Men man valde att köra på som planerat efter att ha vidtagit en rad åtgärder, bland annat extra matsal, skiftgång, information om handhygien och att hålla avstånd

-Vi valde också att hålla isär vår personal och entreprenörerna. Det har fungerat bra tack vare planering, bra rutiner, tydliga mål och kommunikation, berättar Ola Thomasson.

Själva corona-pandemin har heller inte påverkat bruket negativt.

– Än så länge kör vi full produktion. Däremot har vi restriktioner och uppmanar de som kan jobba hemifrån att göra det. Vi har mer städning och separata skiftbyten och vi undviker resor och kör mötena digitalt. Jag tycker vi har klarat det bra, berättar Ola Thomasson som förklarar att Rottneros bruk inte sitter nöjda.

– Vi kommer att fortsätta göra fler investeringar framöver.

Artikeltaggar

Christin PihlgrenNyheterOla ThomassonRottneros brukSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.