Vanligaste frågorna om bostaden i coronatider

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kristina Frid, chef kundservice SBAB, krönikör Dina pengar i Arbete & Ekonomi.
Mycket som vi vant oss vid som normalt är nu ställt på ända. Vi är inne i en kris vi aldrig kommer att glömma fylld med osäkerheter som gör det svårt att planera för framtiden. Avseende vår privatekonomi finns nu plötsligt nya faktorer som påverkar våra beslut och planering.

Hur ska jag som går i köp- eller säljtankar kring mitt boende tänka nu? Vad händer med bolåneräntorna och bostadspriserna i krisens spår? Och amorteringslättnad – är det något för mig? Nedan har jag samlat några av de vanligaste frågorna vi på SBAB får från våra kunder i coronakrisens spår.

Hur ska jag tänka kring min amortering nu när möjlighet till amorteringslättnad finns?

Här finns det inte ett enkelt svar, svaret är individuellt. Det finns mycket bra information på bankernas hemsidor kring hur en ska göra, där finns också smidiga digitala lösningar för att ansöka om amorteringslättnad. En liten påminnelse är att det i dessa tider kan vara bra att amortera om man kan för att få ned skulden.

Törs jag, trots krisen, sälja och köpa ny bostad?

I första hand så är det alltid bra att sälja innan du köper något nytt för att veta vad du har med dig in i nästa affär, det skapar trygghet. Om du ser på din bostad långsiktigt så absolut, då ska du våga, under förutsättning att du har de ekonomiska förutsättningar som krävs. De allra flesta köper och säljer i samband med att något sker på det personliga planet. Vi flyttar hemifrån, ihop, isär, blir fler och blir färre. Någon får ett arbete på annan ort eller börjar studera.

Vågar jag/ska jag utöka mitt lån nu?

Vi har under hela våren märkt av en ökning av att kunder vill utöka sitt bolån för renoveringar och för andra syften. Planer på utlandsresor har blivit inställda och svensken vill passa på att fixa hemma, så om du utökar ditt lån nu så är du inte ensam. Har du utrymme i din ekonomi och utrymme att öka bostadens belåning så kan det vara en bra idé, speciellt om du har planer på att bo kvar en tid i din bostad.

Behöver jag bygga ett större buffertsparande?

Det är alltid klokt med ett buffertsparande. I en sådan här situation är det mer viktigt än någonsin att säkerställa att du har ett buffertsparande.

Ska jag binda bolåneräntan eller ej?

Vilket alternativ som passar just dig bäst vet bara du, men vi på banken hjälper dig gärna att ta rätt beslut. Om du ska binda räntan eller inte handlar i slutändan till stor del om din personliga inställning till risk och hur stora marginaler som finns i hushållets ekonomi.

Bankerna har bra och relevant information på sina hemsidor kring hur din ekonomi kan påverkas av coronaviruset. Där finner du bra svar på många frågor. Flera av frågorna kräver dock, som tidigare påpekats, individuella svar - här gäller som vanligt att du bör kontakta din bank för dialog. Hellre förr än senare!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.