• idag
  31 maj
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Unga UF-entreprenörer gjorde bra ifrån sig på SM

Ekonomi
PUBLICERAD:
Beata Vangstad från Shade Away UF, Sundsta – Älvkullegymnasiet i Karlstad, tog hem ett silver i kategorin Årets säljare.
Foto: Sebastian Berg
I år har fler än 33 000 gymnasieelever drivit över 10 000 UF-företag i Sverige och på tisdagskvällen tävlade de bästa om SM.
Återigen gjorde Värmland bra ifrån sig. Det blev två silver och ett hederspris till länet.

– I år har 1561 ungdomar drivit UF-företag i vår region, vilket är rekord. De som har vunnit våra regionala tävlingar och som nu representerar Värmland på SM i Ung Företagsamhet är ett gäng unga som visat på ett grymt driv under läsåret, säger Ung Företagsamhets regionchef, Anna Forsberg.

I vanliga fall hålls SM på Stockholmsmässan med en festlig prisutdelning med galamiddag, men i år genomfördes tävlingarna digitalt, med digitala showrooms istället för mässmontrar. Gästlistan var imponerande med namn som Prins Daniel och näringsminister Ibrahim Baylan.

Flest i Värmland

Värmland kunde återigen stoltsera med att ha varit allra vassast när det kommer till antal elever som startar, driver och avvecklar företag under ett läsår, och återigen hade man representanter i flera kategorier i de avgörande tävlingarna.

Det har pågått uttagningar i fyra dagar med digitala intervjuer av en nationell jury. De tävlande bidragen har alla vunnit sina tävlingskategorier på hemmaplan efter att de tävlat och ställt ut på regionala mässor som arrangerats under våren.

Förra året vann Värmland fyra guld. Det följdes i år upp med två silver och ett hederspris.

– Det är helt fantastiskt att vi i Värmland kan fortsätta leverera på den här nivån år efter år. Trots vår storlek fortsätter vi att ligga i framkant. Det är tack vare ett fantastiskt engagemang från hela vårt län, säger Anna Forsberg.

Gänget bakom Safe Travels UF plockade hem en silverplacering i tävlingskategorin Årets Innovation under SM. De som driver företaget går på Herrgårdsgymnasiet i Säffle och har tagit fram en innovativ lösning för att minska viltolyckor på järnvägar.

Safe Travels UF från Herrgårdsgymnasiet i Säffle tog hem ett silver i klassen Årets innovation.
Foto: Sebastian Berg

Den andra silverplaceringen gick till supersäljaren Beata Vangstad från Shade Away UF, Sundsta – Älvkullegymnasiet som tävlade i kategorin Årets säljare. Beata lyckades även att vinna en powerhour, en timmes företagscoaching, med entreprenören och influencern Margaux Dietz.

Chefen stolt

Ung Företagsamhet Värmlands regionchef Anna Forsberg är stolt.

– I år har 1561 ungdomar drivit UF-företag i vår region, vilket är rekord. De som har vunnit våra regionala tävlingar och som nu representerar Värmland på SM i Ung Företagsamhet är ett gäng unga som visat på ett grymt driv under läsåret. Vi ser affärsidéer med mycket hållbarhetstänk utifrån flera perspektiv bland dem och flera har omsatt imponerande summor under sitt UF-år.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.