Skärpta regler på bruket - alla tar tempen innan man går till jobbet

Publicerad:
Marie Morin, platschef på Skoghalls bruk, säger att produktionen inte har påverkats nämnvärt när det gäller efterfrågan och logistik. Inne på bruket har man dock gjort stora förändringar med anledning av smittorisken. Foto: Helena Karlsson/NWT arkiv

Anställda tar tempen på sig själva innan de går till jobbet, och varje arbetsplats desinficeras när man börjar jobba.

Skoghalls bruk tar allvarligt på coronahotet - och det har gett effekt på sjukfrånvaron.

Marie Morin, platschef på Stora Ensos kartongbruk med 700 anställda, säger att bruket inte har påverkats av coronapandemin i någon större omfattning än. Efterfrågan på brukets produkter, kartong för förpackning av livsmedel, är stabil.

Bruket har inte märkt av några problem med transporter av råvaror, och produktionen rullar på enligt plan.

Inga personalförändringar eller korttidspermitteringar är planerade.

– Vi ser inte att vi behöver göra det, säger Marie Morin.

Däremot har coronaoron fått stora effekter på arbetsrutinerna internt på bruket..

– För vår del märker vi det mest i form av informationsflödet och att vi ändrar våra rutiner när det gäller hur vi bedriver verksamheten. Vi försöker dels följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer men vi har också förstärkt lite grann, med distanseringsregler inne på fabriken.

Rese- och besöksförbud

– Vi märker stor skillnad i hur vi beter oss i vardagen. Vi var tidigt ute. Redan för drygt tre månader sedan införde vi regler med anledning av corona inom Stora Enso som reseförbud och besöksförbud till våra anläggningar. Vi har också lokala regler på Skoghall med distanseringsregler. Anställda får inte besöka manöverrum hur som helst, man ska sköta den mesta kontakten via telefon om möjligt, och man ska inte besöka varandras manöverrum. Vi vill också att våra medarbetare börjar ta tempen på sig själva hemma innan de går till jobbet så att man dels vet vad man själv har för grundtemperatur, men också att man är säker på att man inte går till jobbet sjuk.

Kommunikationen på bruket sker till stor del digitalt.

– Vi träffas ju inte fysiskt på samma sätt som vi normalt bedriver verksamheten när vi till exempel har förbättringsarbeten, utvecklingsarbeten i workshops och stora grupper. Det har vi inte kunnat hålla på med i samma takt och på samma sätt. Vi har behövt gå över till digitala format även vi. Men märker att det faktiskt går att bedriva en hel del via Teams, chattrum och videolänk.

De 700 anställda på Skoghalls bruk måste stanna hemma även vid lindriga sjukdomssymtom.  Ledningen tar inga risker. Åtgärderna gjorde att sjukfrånvaron först steg, och sedan sjönk kraftigt.
De 700 anställda på Skoghalls bruk måste stanna hemma även vid lindriga sjukdomssymtom. Ledningen tar inga risker. Åtgärderna gjorde att sjukfrånvaron först steg, och sedan sjönk kraftigt. Foto: Helena Karlsson/NWT arkiv

Hur ser det ut med sjukfrånvaron?

– Under normala år ligger den på tre-fyra procent under influensasäsongen. Där låg vi i år också, men i skiftet mars-april steg det lite men det var efter att vi införde att man inte får vara närvarande med några förkylningssymtom, inte ens med ont i halsen får man gå till jobbet. Då ökade sjukfrånvaron något och låg nog på runt sju procent en stund, men sedan sjönk den. Den har varit nere på 1,5 procent vilket är otroligt lågt. Nu ligger den på två-tre procent igen. Det är beviset på att våra distanseringsregler har fungerat bra. Det gjorde nog att sjukfrånvaron sjönk kraftigt.

Skärpta rutiner för handhygienen kan vara en del av förklaringen.

– Sedan har vi desinficeringsrutiner på varje arbetsplats där man sitter och där man byts av. Inför varje skift så desinficerar man sin arbetsplats.

Är det din största oro, att många blir sjuka samtidigt?

– Ja, inte bara för produktionen utan även ur ett mänskligt perspektiv vill vi hålla smittan utanför fabriken. Alla ska känna sig trygga med att gå till jobbet

Har ni färdiga krisplaner om sjukfrånvaron stiger över vissa nivåer?

– Vi har försökt bygga planer för olika scenarier, men allt beror på vem som blir sjuk och när. Men visst har vi planerade åtgärder vid olika scenarier.

Gör ni några förändringar när det gäller de planerade driftstoppen?

– Vi har nyligen haft ett underhållsstopp, i förra veckan. Vid de tillfällena är det ju ofta så att vi får in en del entreprenörer, och då har vi vidtagit åtgärder. Dels säkerställer vi att entreprenörerna som kommer in vet exakt vad som gäller hos oss. De får inte heller röra sig fritt, vi har tilldelat vissa toaletter och så vidare. Och man ska inte ha någon fysisk interaktion, utan det är via telefon och arbetsledning man får sköta kontakterna i stället. Vi har försökt hålla nere storleken på stoppen lite grann, men annars har vi i planen att sköta våra planerade stopp som det är tänkt. Vårt stora stopp under året ligger på hösten. Jag hoppas att läget ser lite annorlunda ut i vår omvärld då.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenMarie MorinNäringslivPappersindustriSkoghallStora Enso

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare