Hoppa till huvudinnehållet

Robert fångar nattens ljus över Karlstad

Publicerad:
Robert Stålbro ställer ut måleri med Karlstadsmotiv på Galleri Ekdahl. Foto: Lena Richardson

Ljus i mörkret är vad som gäller när den mångsysslande musikern och konstnären Robert Stålbro målar sina Karlstadsmotiv.

Nu är han redo för sin allra första utställning på egna ben och det blir i kvarter han känner mycket väl.

Robert Stålbro är sedan länge musiker och att han även kom in på måleriet, har en hund och en sambo att tacka för.

– Min hund fick epilepsi och veterinären sa att hunden kanske vill ha lite lugn och ro, så jag tänkte att jag inte kan banka trummor längre hemma. Då började jag måla, berättar han.

Allt material fanns hemma eftersom sambon redan målade.

– Jag målade ur huvudet ett berg och sedan fastnade jag! säger Robert.

Vernissage på fredag

Fem år har gått sedan dess och han har varit med på två utställningar tidigare, på Wall of Art i Viken. På fredag är det vernissage för hans utställning på Galleri Ekdahl på Herrhagen.

– Det är första gången på ett riktigt galleri. Det känns spännande! Synd att corona härjar bara, säger han. Jag är musiker och alla gig är inställda, det är ett ekonomiskt ras.

Behöver lugnet

Som musiker spelar han i flera band, spelar många olika instrument och är aktiv inom alltifrån irländsk folkmusik till hårdrock.

Robert Stålbro är musiker med allt från Eddie Meduza till irländsk folkmusik på repertoaren.
Robert Stålbro är musiker med allt från Eddie Meduza till irländsk folkmusik på repertoaren. Foto: Lena Richardson

Han tycker det känns bra även att växelbruka mellan musik och måleri.

– Det är skönt! Det är väldigt stimmigt att spela mycket. Europaturné är ingen dans på rosor! Det är ett hårt leverne och fest hela tiden, säger han. Då är det gött med det här, jag behöver lugnet. Jag tycker det är en bra mix.

Karlstad i fokus

Om han är en mångsysslare inom musiken har han en mer nischad roll i måleriet. Det är Karlstadsmotiv han trivs bäst med.

– Ja, Karlstadsmotiven är det jag snöat in på, men jag har funderat på andra städer också. Kanske möts vi i Kristinehamn också! säger han.

Är du infödd Karlstadspojk?

– De sju första åren bodde jag på Kronoparken, sen är jag uppvuxen i Skattkärr och sen flyttade jag in till Herrhagen. Jag har faktiskt bott i en lägenhet precis här bredvid galleriet, berättar han.

Nu är det i Väse han har bopålarna men motivmässigt är det fortfarande Karlstad som gäller. Bryggudden är ett återkommande motiv.

Gemensamt för hans verk är också att det oftast är kvälls- eller nattljus som gäller.

– Det är ljus från fönster, nån solnedgång. Jag har varit ute mycket förut och plåtat kvällsbilder och så började jag måla av dem och på den vägen är det. Jag är ute och fotar motiv och ställen fortfarande, men inte som förut att jag går upp klockan fem på morgonen och är borta hela dagen!

Detaljrikt men inte exakt

Även om fotografierna har en roll i hans skapande, och målningarna är detaljrika ner på gardinnivå, är hans måleri inte exakta återgivningar av verkligheten.

Det är detaljrika målningar Robert Stålbro visar på Galleri Ekdahl. Utställningen pågår 22 maj till 6 juni.
Det är detaljrika målningar Robert Stålbro visar på Galleri Ekdahl. Utställningen pågår 22 maj till 6 juni. Foto: Lena Richardson

– Husen och byggnaderna måste man ju ser vart det är, men himlar och moln och i vilka fönster det lyser hittar man på själv, det är improviserat, säger han.

Det är ganska folktomt på hans bilder, men där tror han att det kommer att bli ändring framöver.

– Nästa steg blir nog att gå lite närmare och ha med mer folk. Men det sitter ju några på Sibylla-restaurangen där och äter i alla fall!

Artikeltaggar

Galleri EkdahlHerrhagenKarlstadKonstKonstnärNöje/KulturSkattkärrUtställningarVäseVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.