Publiklöst karantänrace i Höljes gav mersmak inför VM

Publicerad:
Linus Östlund segersprutar och omges av tvåan Simon Olofsson (vänster), trean Martin Enlund, fyran Andreas Eriksson, femman Niklas Aneklev och sexan Nils Andersson. Foto: Olsbergs MSE

Olsbergsteamets karantänrace i Höljes var världens första rallycrosstävling den här säsongen och gav mersmak för Finnskoga MK, som kan tvingas köra VM-tävlingen utan publik.

– Det här vi gjort i dag känns ju jättekul, säger Morgan Östlund, som fick se sonen Linus vinna.

Nynäshamnsbaserade Olsbergs MSE-teamet har varit i Höljes tisdag–onsdag för att testköra och passade på att anordna en intern webbsänd tävling (RX Quarantine Shootout), självklart inför tomma läktare, i Supercar lites-bilar.

Fem förare plus en wildcardbil med meriterade inhoppare (Johan Kristoffersson, Oliver Eriksson, Sebastian Eriksson, Kevin Eriksson och teamägaren Andreas Eriksson) deltog.

Kristoffersson snabbast

Kristoffersson körde tisdagens tidsträning och kvalheat och var snabbast i båda.

– Han är väl inte världsmästare utan en anledning, säger Linus Östlund, som var tvåa i det första heatet och vann det tredje och fjärde. Heat två toppades av en annan värmlänning, Simon Olofsson, före fjolårets Höljesvinnare Sebastian Eriksson.

Linus Östlund har täten i finalen.
Linus Östlund har täten i finalen. Foto: Christian Gustafsson

I finalen hade 20-årige Östlund pole position på sin hemmabana och ledde de sex varven från start till mål. Han var hela 3,6 sekunder före Olofsson. Därefter följde Martin Enlund, Västerås, Andreas Eriksson, som gjorde sitt första race sedan 2012, Niklas Aneklev, Gävle, och crosskartmästaren Nils Andersson, Arvika, som nu sadlat om till rallycross.

– Det kändes bra. Det är lätt den bästa träningen man kan få i alla fall. När man åker och nöter själv vet man inte riktigt var man står. Det är skönt att få svar, säger Linus Östlund.

Många tittade

Eventet hade speaker och livestreamades gratis via teamets och RallyX Nordics sociala medier, och intresset var stort.

– I går (tisdag) var det totalt 17 000 i de olika kanalerna. Kommentarerna var på engelska så vi har haft från utlandet också, berättar Morgan Östlund, VM-tävlingens general manager.

Nöjd segrare på hemmabanan.
Nöjd segrare på hemmabanan. Foto: Christian Gustafsson

"The Magic Weekend" har flyttats från traditionella första helgen i juli till 21–23 augusti.

Om tävlingen över huvud taget kan genomföras är oklart och risken att det måste ske publiklöst är stor på grund av coronarestriktionerna i både Sverige och Norge.

– Vi hoppas fortfarande, men det lutar åt att vi får titta på andra sätt att lösa det utan publik.

Kan bli mer

Karantänracet lovar gott.

– Det har funkat bra i depån. Folk håller sig undan och alla är medvetna om det. Vi får inte släppa på det här med respekten. Och tävlande i varsin bil ser jag som helt ofarligt. Jag ser möjligheterna faktiskt säger Morgan Östlund.

Han är sugen på att arrangera något mer liknande före VM.

Höljes skulle haft dubbeltävling i RallyX Nordic det här veckoslutet, men den blev uppskjuten på obestämd tid.

– Vi tittar på vad man kan göra av den. Det är lite undersökningar och kalkyleringar vi håller på med.

I brist på åskådare gäller det att hitta andra inkomstkällor, speciellt i VM-tävlingen. 51 600 respektive 48 350 har varit på plats de senaste två åren. En lösning är att ta betalt för att följa på tv.

– Det blir i så fall en riktig proffsproduktion och så får man finansiera sändningen med att folk stöttar och köper biljett för att se hemma, säger Morgan Östlund.

Artikeltaggar

Finnskoga MotorklubbHöljesJohan KristofferssonLinus ÖstlundMorgan ÖstlundNils AnderssonRallycrossSebastian ErikssonSimon Olofsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare