Hoppa till huvudinnehållet

Problem att få arbetskraft till skogen – men inte för Värmland

Publicerad:
På vissa håll i Sverige är det svårt att få fatt i skogsplanterare till följd av coronapandemin. Vissa säsongsarbetare tar sig inte ur sina hemländer och vissa släpps inte in i Sverige.
På vissa håll i Sverige är det svårt att få fatt i skogsplanterare till följd av coronapandemin. Vissa säsongsarbetare tar sig inte ur sina hemländer och vissa släpps inte in i Sverige. Foto: Olov Öström

På flera håll i Sverige är det problem med skogsplanteringen. Planteringsarbetet bygger nästan helt på utländsk arbetskraft, som kan ha svårt att komma hit på grund av coronapandemin.

I Värmland har det dock löst sig bra.

– Vi klarar planteringen. De entreprenörer vi använder har inte haft bekymmer med rekryteringen av planteringsarbetare, säger Henrik Svensson, virkesområdeschef vid Mellanskog Södra i Värmland.

Inte heller Stora Ensos plantskola vid Sjögränd utanför Hagfors har märkt någon påverkan av marknaden.

– Vi har inte fått några avbeställningar. Vi klarar oss mycket bra. Det finns de som har det jobbigare, säger Per Johannesson, platschef vid plantskolan i Sjögränd.

Plantskolan säljer årligen mellan 20 och 25 miljoner skogsplantor, plantor som man odlar upp vid anläggningen i Sjögränd. Det är uteslutande tall- och granplantor som säljs.

– Det har faktiskt varit en väldig skjuts på marknaden i vår. Den milda vintern och torra våren gjorde att planteringen kom igång flera veckor tidigare än normalt, säger Per Johannesson.

Skogsplantorna är färskvara och kan inte sparas för länge. De plantor som säljs nu odlades ifjol och har fryslagrats över vintern.

Mellanskog, som är ett medlemsägt av privata skogsägare, är en stor aktör inom det värmländska skogsbruket.

– Vi räknar med en normal volym av skogsplantering i år, det vill säga att det sätts runt två miljoner plantor varav 90 procent sätts innan sommaruppehållet, säger Henrik Svensson vid Mellanskog.

En granplanta redo för plantering på ett värmländsk hygge.
En granplanta redo för plantering på ett värmländsk hygge. Foto: Olov Öström

Från andra håll i landet rapporteras det om kris för skogsplanteringen därför att man inte får fatt i arbetskraft. Den personal som sysslar med skogsplantering kommer till övervägande del från något annat EU-land. Några kommer också från Thailand och Ukraina. En del stoppas av sina hemländers karantänsregler för att åka hit, andra stoppas av den svenska gränspolisen.

Mest i norr

Det är framför allt norra Sverige som har svårt att hitta plantörer. Där startar säsongen senare och där används också arbetskraft från Ukraina och Thailand.

– Vi har inget inreseförbud från EU-länderna men många länder har egna karantänsregler som gör resandet svårare, säger Maud Petri Rådström vid organisationen Gröna arbetsgivare som företräder 4000 medlemsföretag inom lantbruk och skogsbruk.

Däremot är det stopp för skogsplanterare som kommer utanför EU.

– Skogsplantering tolkas inte som en del av de undantagsregler som finns för näringar inom ”agricultural sector”, som jordbruksarbete och bärplockning gör. Finland har gjort en annan bedömning och vi önskar ett likartat regelverk, så att gränspolisen släpper in alla säsongsarbetare i skogen, planterare och röjare, säger Maud Petri Rådström.

Gröna arbetsgivare har gjort en tidigare uppskattning på att det saknas mellan 750 och 1000 säsongsanställda plantörer till den här säsongen. Siffran är sannolikt något lägre nu.

Går det inte att omskola arbetslösa svenskar till plantörer?

– Absolut men omställningen tar tid. Plantorna finns här och nu, säger Maud Petri Rådström.

Varför jobbar så få svenskar i skogen med plantering?

– Under ett antal år har vi sett andelen svenska skogsvårdsarbetare minska. Detta finns säkert många orsaker till det. Ett problem är att finna arbete i närheten av där man bor. Många av planteringsjobben finns i glesbygd. Det är även ett fysiskt krävande arbete.

Maud Petri Rådström tror inte att det är lönen som avskräcker från arbetet i skogen.

– Nej, grundlönen för en plantör utan erfarenhet är drygt 20 000 kronor i månaden. En hel del företag tillämpar ackord efter antal satta plantor vilket innebär att många tjänar mer. De flesta företag har kollektivavtal med Gröna arbetsgivare.

Artikeltaggar

EkonomiEUHagforsMellanskog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.