Hoppa till huvudinnehållet

Maia kom hem - slog banrekord och personbästa

Publicerad:
I mars vann Maia Samuelsson största tävlingen på amerikanska collegetouren. Sen kom hon hem, slog banrekord och personbästa och vann säsongens första golftävling i Värmland. På Bryngfjordens GK under helgen. Närspelet var magiskt.
I mars vann Maia Samuelsson största tävlingen på amerikanska collegetouren. Sen kom hon hem, slog banrekord och personbästa och vann säsongens första golftävling i Värmland. På Bryngfjordens GK under helgen. Närspelet var magiskt. Foto: Privat

I mars vann Karlstad Golfklubbs nya stjärnskott Maia Samuelsson, 17, den största tävlingen på den amerikanska collegetouren.

I helgen slog hon till på hemmaplan. Maia vann årets första golftävling i Värmland. Och som hon gjorde det!

– Banrekord och personbästa, berättar hon om 65-rundan på Bryngfjordens GK.

Scorekortet innehöll fem birdies och en eagle.

Det är fritt fram för ungdomstävlingar, även i golf. Den Maia vann heter "Juniorspel i Värmland 2020". Nästa deltävling går på Sommaoro GK 7 juni.

Var i zonen

– Vi spelade förstås med restriktioner, utan närkontakt, utan flaggor och bunkerkrattor. Så som det är överallt på golfbanorna just nu, berättar Maia.

Karlstad GK:s jättetalang lyckades med det mesta. Hon var verkligen i den så kallade zonen.

– Allra bäst var närspelet men jag spelade väldigt stabilt.

Hon gjorde det trots elva kalla plusgrader och i blåst.

Maia hittar flera förklaringar till storspelet.

– Jag var väldigt spelsugen. Det har ju inte varit några tävlingar på väldigt länge. Sedan har det blivit mycket mer tid över för träning än normalt, Jag har kunnat köra extra mycket gym, teknik, fysik och mental träning. Normalt är det ju tävlingar och resor hela tiden sommartid.

Inte undra på att Maia var så här glad efter segern på Bryngfjordens GK. Fem birdies, en eagle.
Inte undra på att Maia var så här glad efter segern på Bryngfjordens GK. Fem birdies, en eagle. Foto: Privat

Inget ont som inte har något gott med sig alltså. Det är för övrigt ett oerhört tryck på golfbanorna just nu. Golf är en av få kul saker man kan göra i dessa coronatider.

50-procentig ökning

– Vi upplever en 50-procentig ökning av medlemsspelet, berättar Fredrik Eliasson som är chefstränare på Karlstad GK och Maias tränare.

Fredrik har lotsat fram en rad toppspelare i Karlstad GK. Två av dem spelar på Europatouren nu, Jenny Haglund och Filippa Möörk.

Maia Samuelsson lär gå samma väg.

– Maia har det där lilla extra. Ett härligt driv, förmågan att snabbt ta till sig träningen, orken och glädjen att träna mycket och så är hon väldigt, väldigt strukturerad för att vara bara 17 år, säger Fredrik.

Vann stortävling

Maia studerar på college i Jacksonville. Värmländske PGA-tourstjärnan Jonas Blixts nuvarande hemstad. I mars slog hon till och vann största tävlingen på collegetouren, i Kiawah Island i South Carolina. En tidigare Ryder Cup-bana. Hon gjorde det med scorerna 74-69-66 och som rookie på collegetouren. Flera motståndare var fem år äldre.

Mamma Katarina och pappa Peter var på plats. Maia går i mamma Katarinas golfspår. Hon spelade på Europatouren en gång i tiden, gick också på golfcollege och vann två tävlingar där. Katarina och Maias pappa Peter är båda utbildade PGA-tränare Dottern har att brås på!

Maia på väg mot bästa scoren i karriären så här långt, 65 slag.
Maia på väg mot bästa scoren i karriären så här långt, 65 slag. Foto: Privat

– 66 var mitt personbästa tidigare. Nu slog jag det på Bryngfjorden. Det var jättekul att få tävla igen, berättar Maia.

Maia vann sin allra första tävling i Jonas Blixt Invitational på Hammarö GK. Sedan dess satsar hon hundra procent på golfen. Att börja på college redan som 17-åring är ovanligt.

Inställd landslagssamling

– Eftersom jag började i skolan redan som treåring i Spanien och sedan läste high school som hemskola på distans och blev klar i förtid kunde jag börja på college redan som 17-åring i höstas. Det normala för en svensk är ju att gå ur gymnasiet som 19-åring och börja på college vid 20, har Maia berättat tidigare för NWT.

Hon är klar med collegestudierna redan som 20-åring och har inga planer på att bli proffs före dess. Men allt hon gör har inriktningen mot att bli proffs. Även utbildningen i business.

Hur blir det med collegestudierna i höst?

– Vi vet inget än men skolan har sagt att de ska göra allt för att vi ska kunna komma tillbaka i höst.

Maia var uttagen till en landslagssamling hemma i Sverige, men den blev inställd.

– Det som är inbokat framöver är lag-SM och junior-SM i mitten av juli. Vi får se hur det går med de tävlingarna. Jag hoppas vi kan spela.

I mars vann Maia, som rookie, största tävlingen på amerikanska collegetouren.
I mars vann Maia, som rookie, största tävlingen på amerikanska collegetouren. Foto: Privat

Körkort i juli

I juli fyller Maia 18 och där ska ett annat stort mål uppfyllas.

– Jag håller på att plugga på körkortet. Det blir ett jättelyft att kunna köra själv till träningar och tävlingar, så att mamma och pappa slipper vara taxichaufförer. De ställer alltid upp för mig,

Med Maias målmedvetenhet lär även körkortet bli en enkel match!

Artikeltaggar

Bryngfjordens GKFredrik EliassonGolfJonas BlixtKarlstad GKMaia Samuelson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.