Hoppa till huvudinnehållet

Dennis Gustafsson: "Jag har levt mitt liv"

Publicerad:
Dennis föddes i Vansbro men kom till Karlstad som 10-åring. Om man bortser några resor under de tidiga vuxenåren är det här han har blivit kvar sedan dess.
Dennis föddes i Vansbro men kom till Karlstad som 10-åring. Om man bortser några resor under de tidiga vuxenåren är det här han har blivit kvar sedan dess. Foto: Ida Myrin

Som Karlstadsbo har du säkert någon gång sett den musikälskande profilen Dennis Gustafsson. I så fall garanterat med sin ikoniska keps och sina solglasögon. Varje dag åker han från sitt hem i Vålberg till centrala Karlstad, men vem är han?

Karlstadsprofilen Dennis Gustafsson har gått igenom mycket i sitt liv. I dag är han 63 år och lever för musiken.
Karlstadsprofilen Dennis Gustafsson har gått igenom mycket i sitt liv. I dag är han 63 år och lever för musiken. Foto: Ida Myrin

– Jag föddes i Vansbro, i Dalarna. När jag var 20 år fick jag reda på att jag hade bott bredvid Björn Skifs. Han blev något och jag blev inget.

Så säger 63-åriga Dennis Gustafsson när han börjar berätta om sitt liv.

– Jag har levt mitt liv.

Menar du att du är klar?

– Det blir man aldrig.

I juli 1966, samma år som han skulle fylla tio, flyttade han och hans familj till Karlstad efter att ha mellanlandat i Filipstad.

– Då gick det åt helvete alltihop.

Svår skoltid

Dennis berättar att han blev mobbad i skolan, ofta för att han pratade dalmål.

– Jag fick stryk av tjejerna när killarna stod och tittade på och skrattade. Jag fick örfilar och de hällde mjölk över mig på matbespisningen. Det var hemskt.

Hemmet var inte heller en trygg plats eftersom hans föräldrar inte fanns där för honom.

– Jag hade en farsa som satt inne hela tiden och en morsa som sket i mig. Hon brydde sig inte så mycket om någonting.

Allteftersom tiden gick blev Dennis mer och mer trött på att bli illa behandlad och vid ett tillfälle fick han ett tillfälle att hämnas på sina mobbare.

– Jag gick ut fem minuter tidigare än alla andra och spikade fast deras skor i golvet.

"Måste härifrån"

Mellanstadietiden spenderades på Fredricelundskolan och när det blev dags att gå upp till sjuan och högstadiet skulle Dennis gå över till Gruvlyckeskolan.

– Då blev jag terrorist!

Skoltiden var svår och Dennis blev mobbad. Till slut fick han nog och krävde att få byta skola, för att komma undan mobbarna.
Skoltiden var svår och Dennis blev mobbad. Till slut fick han nog och krävde att få byta skola, för att komma undan mobbarna. Foto: Ida Myrin

Vad innebär det?

– Jag växte som helvete och sedan tränade jag. Jag slog sönder alla träd på hela Våxnäs. En gång slog jag sönder 18 fönster på skolan också. På sidan mot skogen.

Minns du varför?

– Jag ville därifrån.

Tidningarna skrev om skadegörelsen och Dennis erkände för sin rektor direkt i hopp om att bli förflyttad till Herrhagsskolan i stället – där hans vänner fanns.

– "Jag måste härifrån", sa jag. Man fick inte byta skola på den tiden, men jag sa att jag bara skulle göra samma sak med de nya fönstren så till slut fick jag byta

Hur blev det på nya skolan?

– Det blev underbart. Vi fick läsa barnavård och matlagning och det var det jag ville ha. Jag hatade matte och skolkade hela tiden, men när jag fick lära mig syslöjd och matlagning skolkade jag inte en enda gång.

Miste sin älskling

Att läsa vidare på gymnasiet var inte ett alternativ för Dennis.

– Jag har aldrig kunnat vara still någon gång.

I stället reste han runt till bland annat Tyskland, England och Danmark och så fort pengarna tog slut kom han hem till Sverige igen.

– Förr kunde man dra iväg och sen gå till konsulatet och få en biljett hem genom att säga att man inte tog sig hem på egen hand. Det här var i slutet av 80-talet så de ändrade på det sen. Det var nog för många som utnyttjade det där.

Nu bor Dennis i Vålberg men pendlar till centrala Karlstad varje dag.
Nu bor Dennis i Vålberg men pendlar till centrala Karlstad varje dag. Foto: Ida Myrin

Men på senare år har han varit fast bosatt i Värmland, närmare bestämt i Vålberg.

Hur länge har du bott där?

– Sedan min älskling hängde sig. Min kvinna. I juni 2003 hittade jag henne hängd i källaren. Bara några dagar efter skulle vi flytta från Bellevue till Edsvalla.

De var förlovade och hade varit tillsammans i tre och ett halvt år.

– Hon blev så konstig veckan innan. Hon mådde inte bra.

Allt för musiken

Under flera stunder när han berättar sin historia halkar han in på musiken, för musiken är det som alltid har legat honom varmt om hjärtat.

– Jag älskar musik, och det är det enda.

Det är för musikens skull han varje dag åker mellan Vålberg och Karlstad. På biblioteket i Karlstad kan han nämligen bruka datortid till att kolla på musikvideor och på annat sätt få utlopp för sitt stora intresse.

– Jag älskar att åka på konserter, men det blir ju ingenting nu. Allt är inställt.

– Lady Gaga skulle åka på turné men det blir väl inget heller. Jag ska i alla fall leva tills jag får se henne igen, oavsett hur lång tid det tar. Hon är det bästa på jorden.

Även om Lady Gaga är en riktig storfavorit finns det plats för fler. Andra artistnamn, bland många, som kommer upp är Katy Perry, Madonna, Lita Ford, Kelly Clarkson, Duffy, Jennifer Rush och Bonnie Tyler.

– Det finns så många!

– Amy Winehouse, Cher. Cher är fantastisk, henne är det jävlar anamma i.

Musiken är Dennis största intresse och favoriterna är många, däribland Lady Gaga, Cher och Amy Winehouse.
Musiken är Dennis största intresse och favoriterna är många, däribland Lady Gaga, Cher och Amy Winehouse. Foto: Ida Myrin

Han berättar om att han dessutom träffat flera av hans svenska favoriter.

– Jag bodde på samma hotell som Sahara Hotnights en gång. Loreen har jag fått en slängkyss av på Stora torget och Zara Larsson träffade jag för två år sedan i Hagfors.

Spelar du musik själv?

– Haha! Nej, nej nej. Jag slår bara en ölburk i golvet.

Ger inte upp

Ett smeknamn som dyker upp då och då när man pratar om Dennis är "Kniv-Dennis". Var det kommer ifrån har han själv ingen aning om.

– Jo, det har jag hört några gånger. Det är någon som hittat på något så dumt.

Vet du när det började?

– Det är längesedan, skitmånga år sedan.

Dennis säger att han flera gånger har hört smeknamnet "Kniv-Dennis", men att han inte har en aning om var det kommer ifrån.
Dennis säger att han flera gånger har hört smeknamnet "Kniv-Dennis", men att han inte har en aning om var det kommer ifrån. Foto: Ida Myrin

Vad tycker du om det?

– Jag bryr mig inte om det. Folk i den här stan vet vem jag är och vet att jag är den snällaste som finns. Så det är bara folk som jävlas.

I början sa du att man aldrig blir klar med livet – vill du utveckla?

– Man blir aldrig det. Det är bara att köra på, även om det är skit ibland.

– I och för sig är det skit hela tiden. Det är många omkring en som dör men jag har aldrig gett upp utan gett mig fan på att saker ska gå.

Han berättar att flera av hans vänner genom åren har dött på grund av drogmissbruk, att han har sett många söka efter starkare sätt att döva sin ångest.

– Men jag har aldrig knarkat. Jag har rökt braj någon gång men det är skit. Så jag dricker bara öl. Det är billigare än all jävla annan skit som finns och jag vet var jag har mig själv då.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadslivPersonporträttVålbergVansbro

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.