Hoppa till huvudinnehållet

Sverige inget alternativ för Olle Eriksson Ek

Publicerad:
Olle Eriksson Ek är tillbaka hemma i pojkrummet på Färjestad. Just nu laddar han för andra säsongen i Nordamerika. Han är inte sugen på att lånas ut till något svenskt lag i vinter.
Olle Eriksson Ek är tillbaka hemma i pojkrummet på Färjestad. Just nu laddar han för andra säsongen i Nordamerika. Han är inte sugen på att lånas ut till något svenskt lag i vinter. Foto: Erik Simander/TT

Olle Eriksson Ek är tillbaka hemma i pojkrummet på Färjestad sedan två månader tillbaka. Just nu bygger målvaktstalangen från FBK:s plantskola upp sig för andra året på andra sidan Atlanten.

- Jag har två år kvar på kontraktet med Anaheim. Det är inte aktuellt med utlåning till något svenskt lag i vinter. Det vore absolut ett steg bakåt i min personliga utveckling, säger Olle som fyller 21 i juni.

Olle fick tillbringa sin första vinter i Nordamerika i East Coast Hockey League (ECHL) med Tulsa Oilers. Han har inget emot att återvända dit om det nu skulle bli så igen och inte AHL.

– Jag lärde mig väldigt mycket av tiden där. både på och utanför isen. De säger att ECHL är en tuff minor och det är den också. Man får klara allt på egen hand och hockeyn är jättesvår för en målvakt när man inte är van vid den.

Hur då?

– Ja, här hemma vet man på ett ungefär från vilka punkter skotten kommer ifrån. Så var det inte alls i ECHL. Där kunde man ha 55 skott mot sig i en match, mot runt 25 här hemma, och många kom från alla möjliga lägen som man inte var van vid. Det här gjorde mig till slut till en mycket bättre målvakt.

Tuff inledning

Men inledningsvis var det väldigt tufft.

– Ja, men jag hade inga förväntningar alls. Jag åkte dit för att göra mitt bästa. Det gick väl sisådär i början men efter jul föll allt på plats. Det är jag supernöjd med.

I ECHL tillåts lagen bara att ha tre femmor ombytta på matcherna.

– Vid ett tillfälle hade vi lika många spelare i utvisningsbåset som i avbytarbåset!

Innan coronan stängde säsongen spelade Olle 27 matcher med Tulsa Oilers och hade räddningsprocenten 90,2.

Han trivdes även med livet utanför hockey.

– Jag fick många nya trevliga kompisar. Vi hade ett väldigt ungt lag och jag var yngst.

Hem från San Diego

Sedan tog säsongen slut väldigt plötsligt.

– Jag var uppkallad till San Diego Gulls och AHL när det hände. En av deras målvakter hade blivit skadad. Men så tog säsongen slut helt plötsligt och jag flög direkt från San Diego hem till Sverige.

Då hade Olle blivit uppkallad ett par gånger tidigare till Anaheims farmarlag i AHL.

Olle Eriksson har fina meriter och tre VM-medaljer från tiden som junior.
Olle Eriksson har fina meriter och tre VM-medaljer från tiden som junior. Foto: Erik Simander/TT

Just nu har han ingen aning om vad som väntar nästa säsong.

– Jag vet lika lite som alla andra. Det enda jag vet är att jag har två år kvar på kontraktet med Anaheim. Det är skönt att vara hemma nu och umgås mycket med mamma, pappa och Joel, men visst är jag även sugen på att åka tillbaka och spela igen i höst. Nu vet jag mycket mer om hockeylivet där borta. Hoppas nu bara att säsongen kan komma igång.

Inte Sverige

Att lånas ut till ett svenskt lag i vinter känns inte lockande.

– Det vore absolut ett steg bakåt i min personliga utveckling. Det är mer utmanande att spela där borta, men det är ingen som har pratat om Sverige som ett alternativ för mig till nästa säsong.

Olle Eriksson avslutade spelet i Sverige med 16 matcher i BIK Karlskoga förra vintern.
Olle Eriksson avslutade spelet i Sverige med 16 matcher i BIK Karlskoga förra vintern. Foto: Tommy Pedersen/TT

Just nu tränar han för fullt med en liten grupp utlandsproffs.

– Det är jag, Joel, Magnus Nygren, "Lilliz" och "Mackan" som brukar köra ihop måndag till torsdag. Vi får hjälp av Jonas Asplund med träningsschemat. Resten av tiden kör jag med ett individuellt schema.

Fina meriter

FBK-talangen Olle radade upp fina meriter som junior. Han vann TV-pucken 2014-2015 och valdes till turneringens bäste målvakt. Han har VM-silver med U20 och U18 och VM-brons med U17. Innan det bar över Atlanten lämnade Olle FBK och spelade 16 matcher med BIK Karlskoga.

Artikeltaggar

AHLBIK KarlskogaFärjestad BKIshockeyNHLOlle Eriksson Ek

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.