Hoppa till huvudinnehållet

Satsar på konst – i väntan på bättre tider

Publicerad:
Carl Hallgren, Mattias Nord och Mats Bergman visar konst i skyltfönstren på Karlstad CCC.
Carl Hallgren, Mattias Nord och Mats Bergman visar konst i skyltfönstren på Karlstad CCC. Foto: Lena Richardson

Karlstad har fått ett nytt skyltfönster för konst - i storformat. På måndagen kom ett tiotal bilder på plats i Karlstad CCC:s stora skyltfönster mot älvsidan.

– Vi får hjälpas åt att göra saker som är lite upplyftande i de här tiderna, säger Mattias Nord, vd på CCC.

Den som tar en promenad längs älvstråket förbi CCC, får nu se bilder av verk som skapats av elva olika konstnärer. Mattias Nord var den som kläckte idén:

– Det är ju coronatider och vi går och funderar på vad vi ska göra med huset, när vi inte kan fylla det med människor. Det slog mig en dag att vi har ju jättefina skyltfönster och tänk om vi kan göra om stråket här ute till en konstpromenad, säger Mattias Nord.

Galleristen Mats Bergman nappade direkt på idén när Mattias Nord hörde av sig.

– Vi bjuder Karlstadsborna och turisterna på det här, säger Mats Bergman.

"2021 kan bli bästa året"

NWT träffar dem under måndagseftermiddagen, i ett påtagligt tomt och tyst CCC. Alla evenemang och konferenser är avbokade och de flesta av de 30-talet anställda är korttidspermitterade.

En vanlig majmånad kan CCC ha 250 personer på lönelistan och Mattias Nord är uppriktigt ledsen över alla uteblivna jobbchanser för inte minst ungdomar.

Totalt sett uttrycker han ändå hopp.

"2021 ser ut att bli vårt bästa år", säger Mattias Nord, vd på Karlstad CCC.
"2021 ser ut att bli vårt bästa år", säger Mattias Nord, vd på Karlstad CCC. Foto: Lena Richardson

– Vi planerar för framtiden! Visst är det tufft - det gäller både för konsert- och konferenssidan - men konserthösten ser bra ut och 2021 ser ut att bli vårt bästa år. Vi har många stora arrangemang då, säger han.

Attraktivt

I väntan på livet efter corona blir konsten en tröst och - framhåller Mattias Nord - ett sätt att bidra till att Karlstad är attraktivt som stad.

Konstnärerna som är representerade på promenadutställningen är Joakim Johansson, Caroline af Ugglas, Erik Hjorth, Anne Juul Christophersen, Karolina Nolin, Ann-Lisbeth Sanvig, Albin Liljestrand, Karl Mårtens, Håkan Gidebratt, Niki Merimaa och Björn Nordström.

Artikeltaggar

Albin LiljestrandJoakim JohanssonKarlstadKarlstad CCCKarolina NolinKonstKonstnärKonstverkMats BergmanMattias NordNiki MerimaaNöje/KulturNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.