Hoppa till huvudinnehållet

Nya detaljplanen som öppnar stränderna på Bomstad

Publicerad:
Så här såg det ut på södra udden på Bomstadbadens camping tidigare. En ny detaljplan ska se till att allmänheten får en åtta meter bred passage längs stranden runt udden.
Så här såg det ut på södra udden på Bomstadbadens camping tidigare. En ny detaljplan ska se till att allmänheten får en åtta meter bred passage längs stranden runt udden. Foto: Mikael Lindblom

På onsdag antar stadsbyggnadsnämnden den nya detaljplanen för Bomstadbadens camping.

Den har tagits fram för att ge allmänheten tillgång till den södra udden där en del campare hade gjort stora utbyggnader som i vissa fall gick ända ner till Vänerstranden.

Under årens lopp utökade camparna på den södra udden på Bomstadbaden successivt sina domäner ner mot vattnet.

Det gjorde det svårt för allmänheten att kunna ta sig fram längs med stranden.

För att bringa ordning fattade kommunen 2017 beslut att alla bryggor, altaner och andra byggnader inom 4,5 meter från stranden skulle tas bort.

Därefter har en arbetet med en ny detaljplan pågått.

I den tas strandskyddet på 100 meter bort och husvagnarna tillåts att stå kvar året runt. Men tillbyggnaderna får inte vara belägna närmare än åtta meter från vattnet och inte vara större än 25 kvadratmeter.

En skärpning

Det är en skärpning från kommunens förslag när detaljplanen var ute på granskning i höstas efter att länsstyrelsen riktade kritik.

Myndigheten ansåg inte att allmänhetens tillgång till strandområdet skulle bli tillräckligt.

– Därför har vi utökat ytan till en åtta meter bred passage runt hela udden. Där ska ett promenadstråk anläggas, säger Jonas Zetterberg, planchef på Karlstads kommun.

Länsstyrelsen ifrågasatte även grunderna för upphävande av strandskyddet. Att området redan var exploaterat innan strandskyddet infördes 1975.

– Vi anser dock att så var fallet och hänvisar till ett antal foton som bland annat visar att alla körvägar redan var gjorda.

– Dessutom finns det avtal med campingägarna som tecknades före 1975 och som fortfarande gäller, säger Jonas Zetterberg.

Mycket diskussion

– Det känns bra att den här nya detaljplanen nu kan antas. Vi har haft mycket diskussion med länsstyrelsen, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

– Förhoppningsvis får vi ordning på campingområdet och vad som gäller och säkrar allmänhetens tillträde dit.

Artikeltaggar

BomstadBomstadbadenErik NilssonJonas ZetterbergKarlstads kommunMiljöNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.