Hoppa till huvudinnehållet

Knogjärn släpper nytt: "Vi saknar verkligen vår publik"

Publicerad:
Metalbandet Knogjärn ser sig främst som ett liveband. Nu släpper gruppen ett nytt album.
Metalbandet Knogjärn ser sig främst som ett liveband. Nu släpper gruppen ett nytt album. Foto: Alexi Puska

Karlstadsbandet Knogjärn släpper nytt album. Blästrande metal med både growl och skönsång ryms i musiken som ofta inspirerats av nyhetsflödet.

Det är fem år sedan bandet debuterade och singlarna som släppts från albumet "Stora och farliga" som släpps på fredag har sammanlagt streamats nästan 600 000 gånger. Intresset för Knogjärn växer, inte bara i Sverige utan även i Finland där bandet turnerat.

– Låtarna handlar om saker vi stör oss på, berättar Johan Hidén.

– Vår musik är inte så mycket ett ställningstagande, mer reflektioner över hur världen ser ut. Vi har skrivit om miljöförstöring och liknande saker. Men vi delar inte ut några pekpinnar till folk.

– Många uppslag till texter kommer via nyhetsinslag. Vi har alltid haft det sättet att närma oss det vi skriver om.

Johan Hidén i Knogjärn.
Johan Hidén i Knogjärn. Foto: Alexi Puska

Sociala medier och äldrevården

Aggressiviteten i musiken får bränsle av att lyfta angelägna ämnen.

– Det gör också att vi känner oss ärliga i vår musik. Vi reagerar på saker. Ofta kan det helt enkelt handla om hur dumt folk beter sig. Jag tänker på sociala medier och liknande. Folk gömmer sig bakom avatarer och uttrycker sig hur som helst. Men det kan också handla om äldrevården och hur den sköts.

Själva musiken ordas det inte mycket om, det blir vad det blir helt enkelt när de fyra medlemmarna möts i replokalen.

– Den enda tanken som finns uttalad är att det ska vara hårt. Vi har alla olika infallsvinklar på musik och allt det kokas ihop till Knogjärn.

Sångaren Kim Eriksson.
Sångaren Kim Eriksson. Foto: Alexi Puska

Hank von Hell och Mustasch

Han nämner producenten och inspelningsteknikern Oscar Nilsson som väldigt tongivande i arbetet med den nya skivan. Tidigare har Nilsson bland annat arbetat med Hank von Hell och Mustasch och Knogjärns album är inspelat i Göteborg och Karlstad.

– Bandet verkar verkligen i en demokrati även om vi tillför olika saker. I slutändan ska vi vara överens. Vi ska i alla fall vara tre mot en, haha.

– Vi i bandet har hittat varandra väldigt bra, hamnade på samma våglängd från början. Det är nog det som gör att vi hela tiden orkar sträva framåt och att vi har kul.

Basisten Rasmus Sörbom och de andra i Knogjärn streamar releasekonserten från replokalen.
Basisten Rasmus Sörbom och de andra i Knogjärn streamar releasekonserten från replokalen. Foto: Alexi Puska

Releasekonsert

Den här releasen har bandet valt att göra på egen hand, utan ett skivbolag i ryggen.

– Det känns rätt med tanke på hur musikklimatet ser ut i dag. Det blir såklart spännande att se hur det går, det får bära eller brista. Responsen hittills har varit väldigt bra.

2017 släpptes förra albumet, då med releasespelning på Sweden Rock Festival i Blekinge.

– Vi hade bokat släppfest i Stockholm den här gången. Men nu kör vi en streamad releasekonsert från vår replokal i stället. Vi har alltid sett oss som ett liveband och vi saknar verkligen vår publik.

Releasekonserten äger rum den 30 maj och streamas på bandets Facebooksida med start kl 19. Det nya albumet recenseras på fredag.

Gitarristen Markus Hurtig.
Gitarristen Markus Hurtig. Foto: Alexi Puska

Artikeltaggar

FinlandHårdrockKarlstadKnogjärnMustaschNöje/KulturSweden Rock Festival

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.