• idag
  30 maj
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hundägare – respektera reglerna och håll hunden kopplad

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är kritisk mot hundägare som inte kopplar sina hundar i naturen. Hunden på bilden har inget med insändaren att göra, det är en genrebild på hund i natur.
Foto: Postnord/ Handout
Det verkar vara svårt för många hundägare att respektera regler för hund i naturen.

På naturvårdsverkets hemsida gällande lagen för lös hund i naturen, se:

https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hundar-i-naturen/#

Kan man läsa: ''Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.''

I Nationalparker och de flesta naturreservat är det kopplingstvång året runt.

På Sörmons naturreservat som i stort sett omfattar området runt och inom 5 km löpspår som utgår från parkeringen vid infarten till TV/radio masten gäller: Att hundar inte får vara lösa förutom vid tillåten jakt. Det tolkas som om att det måste finnas ett fysiskt koppel mellan hundförare och hund.

Vi har vid promenader på naturreservatet sett flertal hundar lösa som befinner sig 20-30 meter från sin hundägare och i några fall har hundar rusat mot oss och hoppat upp på oss, vilket är helt oacceptabelt, medan hundägaren befinner sig mer än det osynliga kopplet bort.

Vi tycker om hundar men inte oansvariga hundägare. Vill poängtera att de flesta hundägare sköter sig, men det räcker med att några inte gör det. för att naturupplevelsen ska vara förstörd.och misstron till alla hundägare växer.

Regler finns för att värna om natur och djur, vilket även omfattar andra människor.

En del påstår att deras hund är så väldresserad och de har en övertro om sin hund, för en hund är en hund och vi som möter dem, kan inte veta om den är farlig eller inte, också därför måste samma regler gälla för alla hundar. Dessutom finns det de som är allergiker.

Naturreservat ska ju vara en behaglig plats att vandra på, vilket kräver att alla följer de regler som gäller!

Hund- och naturvän

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.