Hoppa till huvudinnehållet

Måndagsintervju: Bröderna Olsson vill skapa fest trots inställda festivaler

Publicerad:
Bröderna Olsson
Bröderna Olsson Foto: Lisa Olaison

För två månader sedan ville bröderna Olsson inte ens tänka på att de skulle behöva ställa in Hamnfesten i Arvika. Idag är det ett faktum.

– Nu handlar det bara om att överleva och komma tillbaka 2021, säger bröderna.

Framtidstro och rastlöshet är försommarens nyckelord. Bröderna Andreas och Mattias Olsson har haft projekt ihop och igång de senaste 25 åren. Bara kört på och varvat bakslag med nya tag.

De har gått igenom allt från rungande publiksuccéer på Arvika hamnfest och Olssons Bazar till motgångar då Olssons brygga drabbats av översvämning, Br. Olssons Elektriska av vattenläcka och sedan två anlagda bränder då först Tiki Room och sedan Olssons brygga totalförstördes.

De tycker att de har nytta av de erfarenheterna nu när hela deras verksamhet med fyra krogar, ett café och två festivaler står på paus.

Foto: Lisa Olaison

De klarar sig ekonomiskt ett tag till - förhoppningsvis tills restriktionerna är över, därav framtidstro. Rastlösheten är däremot påtaglig redan nu.

– Vi har så mycket idéer och är vana att alltid ha nya projekt på gång så vi får nästan panikångest av att inte kunna dra igång en massa grejer. Det stör oss mest. Nu vet vi inte ens hur vi ska marknadsföra oss, säger Andreas Olsson.

– Det är mycket bôttgas, så det har varit bra att stanna upp lite. Vi har haft tid att nagelfara verksamheterna i alla fall och hittat en massa onödiga utgifter som vi inte hade koll på. Så det har sagts upp en hel del abonnemang och annat, fortsätter Mattias Olsson.

Sa upp all personal

I mitten av mars varslade Andreas och Mattias Olsson alla 80 anställda på sina restauranger i Arvika och Karlstad. En månad senare var de uppsagda, allihop.

Br. Olssons Elektriska i centrala Karlstad stängde helt i förtid, då den brukar ha sommarstängt, och Olssons Bazar och Olssons café i Inre hamn håller öppet med begränsade öppettider och delvis återanställd personal.

I Arvika har O'Learys öppet två dagar i veckan och Olssons brygga skulle ha haft sin öppningshelg under helgen som gick, men den skjuts fram till början av juni och kommer ha öppet onsdag-lördag.

– Vi har tappat 80-90 procent av omsättningen. Vi valde tyvärr att ha öppet under påsken men det var stendött, så det var ingen bra idé. Läget är väldigt kännbart då vi fortfarande dessutom dras med tunga investeringskostnader i Inre hamn. Bazar är vår största investering hittills där vi gick in med 20 miljoner kronor, säger Mattias Olsson.

Ni sa i en artikel i mitten av mars att ni klarar er i fem veckor på den ekonomiska buffert ni har. Nu har det gått åtta veckor så hur går det?

– Det är väldigt ansträngt men vi klarar oss året ut utan konkurs, så det är inte slut än på bufferten. Vi blir säkert skadeskjutna på ett eller annat sätt, men vi är positiva och ser framåt.

Vad gör att ni kommer klara er kvar?

– Vi har fått otroligt fin hjälp av våra samarbetspartners, leverantörer och hyresvärdar, utan deras stöd hade vi inte funnits kvar. Med en varmhyra på 250 000 i Inre hamn och en omsättning på 300 000 i april så hade det blivit kämpigt utan hjälp. Personalen har också varit helt otrolig med hög moral men också mycket känslor och tårar. Trots att de själva satts i en besvärlig situation med uppsägningar så har de ställt upp. Plus att vi gått in med eget kapital, så på ett eller annat sätt ska vi se till att finnas kvar, säger Andreas Olsson.

Bröderna Olsson kommer att klara sig, men blir skadeskjutna.
Bröderna Olsson kommer att klara sig, men blir skadeskjutna. Foto: Lisa Olaison

De tror att krogbranschen kommer se annorlunda ut efter den här tiden.

– Det blir en form av självsanering. Klarar man av att reda ut det här så blir man kvar, men många kommer försvinna också. Konkursen kanske inte kommer nu men drar man på sig lån så kan den komma i höst när det ska börja betalas tillbaka.

Olssons café i Inre hamn är det som klarat sig bäst av brödernas verksamheter.

– Det är loket i koncernen haha! Det har lägst omsättning men har bara tappat 20 procent. Folk är vana att kila in där och hämta en sallad på lunchen och det har de fortsatt med. Även om huset nästan är tomt på folk, då många jobbar hemifrån, så hänger gymnasie- och universitetsstudenter här istället.

– Man skulle haft en Ica-affär eller bygghandel nu och sälja tryckimpregnerat virke istället. Där går det bra nu! fortsätter Andreas Olsson.

I år hade bröderna dessutom laddat för två festivaler; den ambulerande nostalgifestivalen Vi som älskar 90-talet i Mariebergsskogen och den stora återkommande tredagarsfestivalen Arvika hamnfest.

– 90-tals-festivalen ställdes in i början av maj och återkommer nästa år istället. Och vi har precis bestämt att även hamnfesten ställs in i år. Flera av de stora artisterna som var bokade i år är redan nu klara för 2021 och köpta biljetter gäller då istället. Det är självklart surt att det blir inställt men det blir ingenting av något i år.

Att ställa in sommarens festivaler är ett hårt slag för bröderna Olsson.
Att ställa in sommarens festivaler är ett hårt slag för bröderna Olsson. Foto: Lisa Olaison

Även sportbaren O'Learys i Arvika, som de driver, har det riktigt kämpigt då nästan all sport också ställts in.

– Där gick vi ner 91 procent i omsättning i april och har bara haft öppet fredag och lördag. Eventuellt stänger vi där i sommar, vi får se. Vi är inte överens där så halva blir öppet kanske, säger Mattias Olsson och sneglar med ett leende på sin bror.

Inför öppnandet av Olssons brygga går tankarna varma för att hitta på sätt för folk att kunna komma dit och umgås och ha trevligt.

– Vi ska prata med polisen för att hitta ett sätt som följer restriktionerna och samtidigt känns festligt och trevligt. Restaurangen öppnar såklart och det är ett stort område så det borde gå att sprida ut borden och skapa en lounge-miljö med någon typ av barmusik eftersom vi inte får ha livemusik. Begreppet livemusik kan ju diskuteras menar jag. Vi vill göra rätt från början med de som ändå ska göra tillsynen så det inte blir några konstigheter, säger Andreas Olsson.

Taserudsgymnasiets avslutningsmiddag är redan inbokad på bryggan.

– De är inte så många och får sitta klassvis med avstånd och inte mingla omkring så går det bra. Även om vi inte behöver vakter för tillståndet så får vi ha någon form av krampoliser på plats, fortsätter han.

Framtiden - finns den?

– Ja det gör den. Men vi har respekt för att det sätter sina spår. Vi har kanske gamblat lite väl mycket tidigare så vi kanske behöver tänka efter lite. Vi håller på att bilda en extern styrelse, vi behöver det för att bromsa oss eftersom vi är lite för lika och bara gasar båda två. Om fem år har vi en mer kontrollerad verksamhet.

Andreas Olsson
Andreas Olsson Foto: Lisa Olaison
Mattias Olsson
Mattias Olsson Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Andreas OlssonArvikaBröderna OlssonKarlstadMåndagsintervjunMattias OlssonNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.