• idag
  25 nov
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  26 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ekonomi VS människoliv

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Första svenska myntet från cirka år 1000. Ekonomi eller liv. Insändarskribenten resonerar kring politiska frågeställningar.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
När vi röstar vart fjärde år så står vi tillsammans med ett parti som vi tror kan göra världen bättre för oss. Men det stannar ju inte där. För alla blir påverkade av den politiken som råder och som genomförs.

Vi ser det tydligt i SD styrda Sölvesborg. Men egentligen är det samma sak överallt. Ta Stockholm och Iréne Svenonius som ett annat perfekt exempel. Dålig politik skördar liv och leder till ett stort mänskligt lidande.

Så, om inget annat så behöver man åtminstone vara medveten om vad det är man är villig att lägga sin röst på. Man ska inte blunda för vad det i realiteten kan innebära för andra människor, eller för vår planet.

Jag röstar på Vänsterpartiet. Varför, tänker du? Jo, för att de är inkluderande. Svart, vit, muslim eller kristen, välkommen! De vill som jag skydda de svaga. De hade den starkaste miljöpolitiken 2018, enligt Naturskyddsföreningen och de får det starkaste betyget av Climate Action Network (CAN) i EU 2019.

Jag tror fullt och fast på att en röd röst är vi och en blå är jag. Solidaritet står mot individuell frihet, heligt liv mot utbytbar sopa. Jag tror det för att jag ser bevis på att det är så hela tiden. Vi brukar bara jorden annorlunda åt godsherren idag än vad vi gjorde förr.

Det här blir glasklart i den globala undersökningen som gjordes av PR-byrån Kekst CNC. Undersökningen handlade om allmänhetens syn på Covid-19. Det var ungefär 1000 individer som deltog och de kom från Sverige, Storbritannien, Japan, Tyskland och USA.

De slår där fast att moderata väljare värderar ekonomi över liv. Läs det där igen. ”När det gäller partisympatier så brukar det vara likartat. Men det finns ett undantag, och det är moderata väljare”, säger James Johnson.

"Det är den enda gruppen väljare som faktiskt vill prioritera ekonomin framför människoliv. Det är en intressant dimension.”

Jag skulle inte kalla det intressant utan fruktansvärt! Vad innebär det? För vi sitter ju alla i samma båt.

Det betyder att vi lever i ett samhälle där du är värdet av vad du producerar, inte av vem du är. Det innebär att om du inte har pengar till en privat sjukförsäkring så går någon som har det före dig i kön. I slutänden kan det innebära din död.

Fnys vad mycket du vill åt det här. Det är fortfarande sant. Det händer här och nu. Kanske inte dig personligen, men många andra medmänniskor.

Men tro inte mig rakt av. Ta del av informationen som finns. Ingen har någonsin sagt att sanningen måste vara vacker. Men den är ändå bättre än alla "blå" dunster du kan få kastade i ögonen.

Victoria Mårtensson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.