Hoppa till huvudinnehållet

Årjängsfilmare sätter rampljuset på Håkan Hellström

Publicerad:
Ljuset i Håkan Hellströms video till "Alla drömmar är uppfyllda" är gjort av Tobias Henriksson.
Ljuset i Håkan Hellströms video till "Alla drömmar är uppfyllda" är gjort av Tobias Henriksson. Foto: Stillbild ur "Alla drömmar är uppfyllda".

Det blev i alla fall en Ullevi-kväll för Håkan Hellström i år.

Under en kall februarinatt spelade han in videon till nya singeln och Årjängsfilmaren Tobias Henriksson var den som bokstavligen satte Hellström i rampljuset.

Håkan Hellström firar i år 20 år som soloartist och det färska albumet "Rampljus" har möts av samma varierande mottagande som vanligt. På releasedagen släppte han också en video till singeln "Alla drömmar är uppfyllda", en video där han visar sina musikaliska rötter som trummis. Inför ett nattsvart, tomt Ullevi i Göteborg ändrar Håkan Hellström trumpodiet i matadorkostym med broderade räkor och börjar spela.

En stor spotlight tänds från läktarsidan.

– Det där är nog en av de största spotlights som går att få tag i, säger Tobias Henriksson som har ansvarat för ljussättningen i videon.

Tidigare har han arbetat med bland annat Johan Rencks uppmärksammade HBO-serie "Chernobyl" och videoinspelningen med Håkan Hellström gjorde han under arbetet med Ruben Östlunds kommande film.

– Jag jobbade redan 50-60 timmar i veckan med Rubens film och tvekade först inför att jobba en lördagsnatt när jag fick erbjudandet om videoinspelningen, berättar Tobias.

– Men när jag fick reda på att det var Håkan Hellströms video så tackade jag ja direkt. Även om musikvideo i regel varken är lättjobbat eller bra betalt.

"Gräset heligt"

Tobias har arbetat med Håkan Hellström tidigare, i filmen spelfilmen "Känn ingen sorg för mig Göteborg" som Hellström var ytterst delaktigt i.

– Jag gillade verkligen idén till den här videon, upplägget var väldigt kul och tacksamt för mig som ljussättare, fortsätter Tobias.

Håkan Hellström - Vitalt med självdistans

Regissören heter Filip Nilsson och Tobias Henriksson uppskattar att inspelningen var klar efter 12, 13 timmar.

– Lyxigt så klart att ha hela Ullevi! Men samtidigt väldigt begränsande. Gräsmattan på planen gjordes där och då klar för fotbollssäsongen, så vi fick inte ha all den utrustning vi tänkt oss på planen. Gräset var heligt. Det blev en hel del kompromisser, men det funkade till slut väldigt bra.

Tobias Henriksson egen bild från inspelningen.
Tobias Henriksson egen bild från inspelningen. Foto: Tobias Henriksson

"Stora som kanoner"

Tobias Henriksson hade två personen på läktaren som styrde den enorma spotlighten, ett precisionsarbete.

– Flyttar du spotten en millimeter, flyttar sig ljuskäglan tio meter på plan. Vi använde två spottar, de är som stora kanoner. Blir väldigt häftigt visuellt när ljuset slår ner på marken. Jag fick ju ljussätta apan också, som sedan placerades i bild digitalt. När vi spelade in visste jag inte att skivan skulle heta "Rampljus", men det känns ju väldigt passande så här i efterhand.

När videon spelades in låg fyra, utsålda sommarkvällar på Ullevi planerade.

– Videon var kanske ett sätt att fira de Ullevikvällar som varit och de som komma skulle. Men nu, när han spelar inför ett tomt Ullevi, har innebörden i videon blivit en annan tycker jag. Det är sällan det klaffar på så många olika – djupare – plan när man gör en till synes enkel musikvideo.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet, det är en rejäl skjuts i den här videon. Det limmar väldigt bra med musikens uttryck.

Tobias Henriksson under inspelningen av "Daniel ser du månen" o Jordanien.
Tobias Henriksson under inspelningen av "Daniel ser du månen" o Jordanien. Foto: Privat

Tobias Henriksson är också aktuell med HBO-serien "We are who we are" och filmen "Ser du månen Daniel".

Artikeltaggar

ÅrjängGöteborgHåkan HellströmHBONöje/KulturTobias HenrikssonUllevi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.