3 tips från Pelle Ossler "Fantastisk film noir"

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Pelle Ossler tipsar om film noir.
Foto: Aron Mattsson
Många spenderar mycket tid hemmavid och i NWT:s serie där kulturutövare tipsar om saker att uppleva, har turen kommit till Pelle Ossler.

Pelle Ossler är aktuell med singeln "Keltiska havet" och Thåströms livealbum "Kl 2 på natten, öppet fönster" där han bland annat spelar med Karlstadsmusikern Niklas Hellberg som han också har bandet Sällskapet med.

– Ska jag ändå tipsa om något bra att kolla in blir det Roberto Bolanos ”Noveller” 1-4. Jag läser helst noveller, bra noveller såklart. Det här känns besläktat med Jorge Luis Borges och är således svinbra.

Sen såg jag nyligen två starka filmer i ett hus i Värmland, först ”Kvinnan i sanden” från 1964 (av en Hiroshi Teshigahara vilken jag konstigt nog aldrig hört talas om?), mycket bra film som inte lämnar en. Och vidare – ”The man from London” 2007, av Bela Tarr. Fantastisk film noir. Önskar att min musik kunde låta som scenerna i den. Bela Tarr gör, eller gjorde, makalösa filmer även om jag inte vågat mig på den sju timmar långa ”Satantango” än. Och såklart boken ”Den sista vargen” av Laszlo Krasznahorakis, noveller såklart, det finns en Bela Tarr-koppling där också.

När det kommer till musik rekommenderar jag ”Ett eget rum”, ett album som min dotter Sole just släppt ut i cyberrymden. En helt egen och vacker värld har hon format som jag fått äran, eller förtroendet, att gästspela i. Vissa ungdomar ger hopp om mänskligheten!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.