Svenskt bistånd kan minska med miljarder

Ekonomi | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Sida har börjat fundera på prioriteringar om biståndet krymper. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Det svenska biståndet kan krympa med två miljarder kronor nästa år, enligt beräkningar som SVT Nyheter har gjort. Minskningen är en möjlig effekt av coronakrisen, som får Sveriges BNP att falla.

Uträkningen bygger på att biståndet i dag utgör en procent av BNP och SVT har utgått från ett BNP-tapp på 4 procent, vilket var regeringens huvudscenario, och det minst pessimistiska, i vårpropositionen.

En minskning med 4 procent skulle innebära en minskning med minst två miljarder kronor för biståndet, om inte riksdagen beslutar att skjuta till extra pengar, vilket inte ansas troligt. Biståndsmyndigheten Sida har redan börjat fundera på prioriteringar om biståndet krymper.

– Det handlar om väldigt mycket pengar, vi hoppas verkligen att det inte ska behöva hända, säger Ulrika Åkesson, klimatanalyschef på Sida, till SVT.

Enligt Sveriges Radio Ekot har det i år avsatts 52 miljarder kronor för olika typer av bistånd.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.