91 fotografer kände sig manade - 43 valdes ut att visa sina bilder på Arbetets museum i Norrköping i höst.
En av dem är Mikael Solebris från Karlstad.
– Bildserien jag skickade in är från översvämningen i Kristinehamn 2014. Jag var dit och plåtade för jag tänkte att det kunde bli lite extraordinärt. Det är inte varje dag centrala delarna av en stad ställs under vatten, säger han.
Bilderna blev mycket riktigt speciella och nu kom de till användning på nytt, när Arbetets museum bjöd in fotografer från hela landet att skicka in bilder på temat kaos.
43 valdes ut
Det är fjärde året i rad som Arbetets museum arrangerar Dokumentärfotosalongen och i år slogs rekord både i antal ansökande fotografer och antalet inskickade bilder.
91 fotografer skickat in sammanlagt 402 fotografier. Juryn lyckades till sist enas om att anta 43 fotografer, 19 kvinnor och 24 män, som kommer ställa ut totalt 101 verk.
– Så roligt att få tal del av de 402 bilder tagna av 91 fotografer som har skickats in till fotosalongen på temat ”kaos”. Så olika man tolkar temat och så olika bildberättelser som skickats in i år. Det här var andra året jag satt med i juryn och det var lika spännande denna gång, säger Eva Dahlman, jurymedlem, i ett pressmeddelande.
Oväntat passande tema
Temat var bestämt sedan länge, men har fått förnyad aktualitet, tycker de ansvariga för utställningen.
– "Kaos” blev ett oväntat passande tema med tanke på coronakrisen. Men ansökningarna visar på en enorm bredd i ämnesval, tolkningar och teknik. Det märks att vad kaos är kan vara olika från person till person, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum och projektledare för salongen.
Klarade sållningen
Mikael Solebris är glad över att ha passerat nålsögat hos juryn.
– Jag valde att tolka kaos på ett lite annat sätt kanske, ganska bokstavligt. Kaos är något som stör en vanlig ordning och den här översvämningen störde verkligen den vanliga ordningen för både polis, räddningstjänst och invånare. Den skapade kaos i det vanliga vardagslivet.
Mikael Solebris konstaterar att även pandemin bryter den vanliga ordningen på många sätt, men i hans liv är det inte kaos ändå:
– Inte speciellt mycket! Men visst blir det skillnad. Man ger inte sina vuxna barn en kram när man träffar dem och många jobbar hemifrån.
Längtar ut på sjön
Mikael Solebris har tidigare arbetat som fotograf, men har numera fotograferingen som sidospår bredvid ett annat jobb. Han är van att arbeta med dokumentärt foto och nyhetsfoto, men det blir också naturbilder.
– Dokumentärfoto ligger mig varmt om hjärtat. Det behöver inte vara nyhetsprägel på det, säger han.
Just nu längtar han efter att få båten i sjön.
– Jag älskar vatten och skärgård, så bara jag får i båten blir det mer plåtande igen och då blir det skärgårdsmotiv!