• onsdag
  23 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.7 mm
 • lördag
  26 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Svårt att enas om migration

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Väntan för migrationsöverenskommelse.
Foto: Marcus Ericsson/TT
All annan politik avstannar inte för att vi har en coronakris. Nu drar förhandlingarna i den parlamentariskt sammansatta migrationskommittén i gång på allvar. Målet att nå en så bred politisk överenskommelse som möjligt, men vägen dit är lång och snårig, och dessvärre är sannolikheten att man når dit inte så stor, i synnerhet inte om det skall tas hänsyn till vad extrempartierna i frågan tycker.

Det sista mötet planeras att hållas i slutet av juli och redan i mitten av augusti är det tänkt att den skall lämna sitt betänkande till regeringen. Att den optimistiska tidsplanen håller verkar mycket osannolikt. Man har ju knappast börjat och partierna står långt från varandra, vilket också ledamöterna själva konstaterade.

I onsdags hade kommittén ett möte där det opolitiska sekretariatet hade tagit fram ett helhetsförslag på ny migrationspolitik. På det stora hela är det förslag som är ganska vettiga, även om det finns vissa delar som kan ifrågasättas och en del skärpningar som behöver göras. Men det omfattar bland annat att tidsbegränsade uppehållstillstånd skall vara huvudregel, tillstånden skall löpa på tre år och att det ställs krav på språk- och samhällskunskaper, liksom på försörjning.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är mycket missnöjda med förslaget, från sina respektive olika utgångspunkter. MP tycker migrationspolitiken blir mindre human, medan SD tycker att det är för mesigt. Moderaternas Maria Malmer Stenergard, som vill ha en mer restriktiv politik, säger att "det här var ett steg tillbaka" efter onsdagens diskussioner i kommittén. Kristdemokraternas Hans Eklind sade att de aldrig kommer skriva under på någon urvattnad produkt. Migrationen till Sverige måste ned på en nordisk nivå.

Socialdemokraterna säger sig vara kompromissvilliga, och kan gärna tänka sig att diskutera de flesta av förslagen. De enda parterna de utesluter är Vänstern och SD. Men det säger ju inte så mycket om vad S står i sakfrågan, vilket de också fått kritik för av de övriga partierna, trots att det är S som sitter inne med nyckeln till en bred överenskommelse.

Problemet är att även om S på det stora hela skulle vilja driva en mer restriktiv linje, så har de satt sig i knäet på regeringspartiet MP och på stödpartiet Centern. Båda dessa tillhör extremen i en generös och liberal migrationspolitik. Och då kan man inte köra över dem hur som helst. I en debattartikel i Svenska Dagbladet (12/5) försöker dock C verka statsmannalika och säger att det får vara slut på tillfälliga asyllagar (som de själva drivit igenom) och att det behövs ett brett och hållbart system. Men hur C skall kunna vara en del av det med sin extrema hållning förblir en gåta.

Om S bara vågade ta steget bort från dessa extrempartier så skulle en bred, hållbar och mer restriktiv migrationspolitisk överenskommelse kunna nås. Dessvärre är det inte mycket som tyder på det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.