Hoppa till huvudinnehållet

Meditativ vandring för att stilla sinnen och slippa prestera

Publicerad:
Den meditativa vandringen går via ängsreservat och genom hög granskog.
Den meditativa vandringen går via ängsreservat och genom hög granskog. Foto: Karina Johansson

I ett samhälle där mycket går ut på att prestera, erbjuder Lena Nyreen meditativa vandringar där man kan koppla av och släppa oro och vardagsbekymmer.

- Det är ett sätt att stilla sinnena och varva ner, berättar hon.

De meditativa vandringarna börjar i Kalvhöjden, Gräsmark, och deltagarna går på lite avstånd från varandra via ängar och genom hög granskog. Första stoppet är vid den brusande bäcken och här väljer alla en plats där de lägger sig på marken och kopplar av. Det är sagolikt vacker miljö och en av anledningarna till att Lena Nyreen lämnade Högboda och flyttade hit för fyra år sedan.

Hon växte upp utanför Helsingfors i Finland, i en miljö där mycket handlade om strävan efter att prestera. 1993 kom hon till Sverige, eller rättare sagt Värmland. Sedan dess har hon ägnat sig åt att lära om, och hitta ett sätta att varva ner. Förr fick hon det främst genom trädgårdsodling. Men med åren insåg hon att den inte riktigt uppfyllde hennes syfte.

– Även om jag gick ut i trädgården utan en plan, blev det ändå en strävan, ett uppdrag och ett mål att uppnå. Jag tog hela tiden ställning och bedömde, berättar hon.

Lena Nyreen kom i närmare kontakt med skogen när hon bodde i Högboda och fick i uppdrag att sköta en vandringsstig genom Renstasnipans naturreservat.

– Jag upptäckte hur otroligt avslappnande det är att vara i naturen. Där finns inget att sträva efter och inget jag måste åtgärda. Jag behöver inte fatta beslut utan kan bara vara.

Vid bäcken får alla sitta eller ligga och njuta av lugnet och stillheten.
Vid bäcken får alla sitta eller ligga och njuta av lugnet och stillheten. Foto: Karina Johansson

Meditation har följt Lena genom livet liksom att leda grupper inom bland annat yoga och dans. När hon flyttade till Kalvhöjden för fyra år sedan med den vackra naturen utanför dörren, föll det sig ganska naturligt att börja arrangera meditativa vandringar.

Lena beskriver vandringen som att komma till olika ställen inom sig själv.

– Det intressanta är att en annan del av mitt inre aktiveras. I naturen suddar jag ut och ser bara färger och former, ljus och skuggor. Min vänstra hjärnhalva får tagga ner och behöver inte strukturera, komma ihåg eller namnge.

Det är inte utmärkta vandringsleder Lena tar med grupperna på, utan hon väljer avsiktligt att gå lite överallt, både på leder, rakt ut i skogen eller längs djurstigar.

– Vi är så drillade i att prestera att vi skulle börja räkna steg, kilometer och tid om vi enbart följde en markerad led. Många deltagare tycker att det är skönt att bara kunna följa med utan att behöva orientera sig.

 • Lena Nyreen leder de meditativa vandringarna.
  Lena Nyreen leder de meditativa vandringarna. Foto: Karina Johansson
 • Innan deltagarna går in i skogen får de skaka av sig oro och vardagsbekymmer.
  Innan deltagarna går in i skogen får de skaka av sig oro och vardagsbekymmer. Foto: Karina Johansson
 • Alla går på en lång rad och på rejält avstånd.
  Alla går på en lång rad och på rejält avstånd. Foto: Karina Johansson
 • Alla går på en lång rad och på rejält avstånd.
  Alla går på en lång rad och på rejält avstånd. Foto: Karina Johansson
 • Alla får lägga sig och koppla av en stund.
  Alla får lägga sig och koppla av en stund. Foto: Karina Johansson
 • Alla får lägga sig och koppla av en stund.
  Alla får lägga sig och koppla av en stund. Foto: Karina Johansson

Det handlar heller inte om långa vandringar.

– Vi går väldigt långsamt, kanske två-tre kilometer på tre timmar. Vi är inte ute för att motionera utan för att slappna av och få kontakt med våra sinnen på ett annat sätt. Jag vill förmedla den avslappnade och kravlösa upplevelsen i naturen. Att bara stå stilla och lyssna kan vara en fantastisk upplevelse. Det kräver inget och det gillar jag.

Vilka är det som går vandringarna?

– De är ämnade för kvinnor och det kommer allt från släktgrupper till kompisgäng. Det här är också en fantastisk möjlighet för människor som är utmattade. Oftast är det kvinnor över fyrtio men jag har även haft grupper med yngre tjejer och jag brukar förmedla att man ska fortsätta göra detta på egen hand. Kanske kan man hitta ett eget favoritställe dit man går om och om igen.

Artikeltaggar

GräsmarkLena NyreenMeditationNyheterSunneVandring

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.