Hoppa till huvudinnehållet

Anki ställer ut morsarvet i Borgvik

Publicerad:
Anki Gell har ärvt många konstverk efter sin mor Birgit Gustavsson, konstnär som gick bort för två år sedan. Nu ställer hon ut delar av samlingen i gamla varmbadhuset i Borgvik. Foto: Helena Karlsson

Birgit Gustavsson var en värmländsk konstnär som fångade såväl landskap som utomjordingar i sina målningar. Nu har hennes dotter Anki Gell sammanställt en utställning, som visas i Borgvik i sommar.

– Det är ett morsarv! Jag fick ärva ganska mycket verk av henne. Hon hade inte några utställningar de sista åren, men hon fortsatte att måla, så här finns både nytt och gammalt, berättar Anki Gell.

Två år har gått sedan Birgit Gustavsson gick bort. Hon var 81 då och hade levt ett långt liv med konsten. Hon var självlärd till stor del, men gick också i lära hos andra konstnärer. Hon höll även själv i målarkurser, var medlem i Konstnärernas riksförbund och Värmlands konstnärsförbund samt ställde ut både nästgårds och ute i landet.

– Hennes sista utställning var på Norra Fryksdalens konstrunda, som hon var med och startade upp, säger Anki Gell.

Rymdfigurer

Hon berättar att det fanns två huvudinriktningar i Birgits måleri. Dels var det landskapen och andra mer traditionella motiv, dels var det bilder inspirerade av andliga upplevelser inom en lära som kallas esoterism. Då målade hon drömlika bilder på planeter och utomjordingar.

– Hon var runt 50 när hon hittade det esoteriska och det blev ett lugn för henne. Hon var en mycket stark kvinna, som kämpade på. Hon var driven och bildad - och lite speciell, säger Anki med ett leende.

Varmbadhuset

Både det jordnära och det andliga finns med när Anki Gell nu samlat ett stort antal verk till en utställning. Den hålls i det gamla varmbadhuset, där Ann-Marie Fernelöf driver en antik- och kuriosabutik.

Konstverken kom på plats under torsdagen och visas från och med lördagen, den 16 maj - samma dag som Sliperiet öppnar. Ann-Marie berättar att de förstås tvekat med anledning av pandemin, men kommit fram till att de ska våga satsa.

– Folk vill ha något att göra! säger hon.

Känslosamt

För Anki är det känslosamt att lyfta fram sin bortgångna mors konst.

– Jag är lite tagen av det här, men det är lite bearbetning också att göra det här. Det blir lite av en sentimental journey, säger hon.

En efterlysning: "Undrar var den där stora målningen tog vägen?" Anki vill gärna veta - kanske har någon i läsekretsen besked att ge?
En efterlysning: "Undrar var den där stora målningen tog vägen?" Anki vill gärna veta - kanske har någon i läsekretsen besked att ge? Foto: Helena Karlsson

Apropå det andliga perspektivet trodde Birgit på reinkarnation, så vem vet, kanske är hon fortsatt med på ett hörn. Anki tror att hon i så fall uppskattar att hennes verk visas.

– Jag tror att hon är jätteglad! Det känns bra.

Målar du själv något?

– Jag målar plank! Men jag har en brorsdotter som målar och hon har fått ärva allt konstnärsmaterial som fanns kvar.

Artikeltaggar

BorgvikKarlstadKonstKonstnärNöje/KulturSommarSunneUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.