Ny möjlighet för Kilselever utan gymnasiebehörighet

Publicerad:
Elever utan behörighet till gymnasiet ska kunna läsa på hemmaplan, i Kil. Foto: Jessica Gow/TT

Kils kommun inför en "hemmaplanslösning" för elever som inte har behörighet till gymnasiet.

– Vi har som mål att antalet behöriga ska öka. Det här är en åtgärd, säger kommunalrådet Anders Johansson (S).

Tidigare har Kilselever som inte haft behörighet till gymnasiet kunnat gå så kallade introduktionsprogram i Forshaga eller på Nobelgymnasiet i Karlstad.

Från höstterminen ska kommunen starta alternativ på hemmaplan. Målet är att minska avhoppen och skapa förutsättningar för eleverna att nå egen försörjning genom arbete eller studier.

– Vi vill att alla elever ska lyckas och ser det här som ett komplement till Nobelgymnasiet. Vi måste våga prova någonting nytt, säger sektorchef Mats Brorsson.

De senaste åren har andelen behöriga elever minskat i Kil.

– Vi har som mål att antalet behöriga ska öka. Det här är en åtgärd, säger kommunalrådet Anders Johansson (S).

Hjälpa andra

Kommunstyrelsen sa tidigare i veckan ja till förslaget som inte beräknas bli dyrare än när eleverna går i andra kommuner.

På sikt hoppas Mats Brorsson att organisationen som byggs upp kring introduktionsprogrammen även ska kunna hjälpa andra elever.

– Vi har de som har kommit in på nationella program men har svårt att hänga med. I den bästa av världar ska vi kunna använda teamet i en öppen verksamhet dit alla gymnasieelever kan vända sig och få stöd. Det är inte det första vi gör nu, men en vision, säger Mats Brorsson.

Artikeltaggar

Anders JohanssonKilKils kommunMats BrorssonNyheterSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare