Landshövdingen: Inte säker på att gränsen går att upprätthålla

Publicerad:
Landshövding Georg Andrén, regionstyrelseordföranden Fredrik Larsson och projektledaren Sarah Andrén på Visit Värmland berättade om hur gränsstängningen mot Norge påverkar Värmland under en presskonferens på residenset. Foto: Karin Hovdebo

Att Norge öppnar för en öppning av gränsen väcker värmländskt hopp. Men när norrmännen uppmanas till att semestra inrikes i sommar kan Värmland mista närmare en halv miljon norska gästnätter. Och landshövdingen är tveksam till om gränsen går att hålla.

– Det här är ett otroligt svårt, unikt och exceptionellt läge. Vi kan inte umgås på ett normalt sätt med våra norska grannar. Vi vill inte ha det såhär, konstaterar Värmlands landshövding Georg Andrén under en pressträff på residenset i Karlstad under fredagen.

Beskedet: Gränsen öppnar inte – än

Han är tveksam till om stängningen av gränsen har den effekt som är tänkt.

– Eftersom vi är en region och goda grannar är jag inte säker på att gränsen går att upprätthålla. Jag tror att vi kommer att se människor som hittar sätt att röra sig över gränsen, och då är det bättre att det sker kontrollerat än att man tappar kontrollen. Och då tror jag att vi ska gå tillbaka till och ta fasta på den tillitsmodell som vi i Skandinavien faktiskt är väldigt bra på, säger han.

Georg Andrén är skeptisk till om det går att upprätthålla gränsen.
Georg Andrén är skeptisk till om det går att upprätthålla gränsen. Foto: Karin Hovdebo

440 000 gästnätter

Den efterlängtade öppningen av gränsen dröjer ändå lite till och norrmännen uppmanas till att semestra i sitt eget land. Det innebär att Värmlands största internationella turistgrupp i stor utsträckning uteblir i sommar.

– Förra året hade vi 440 000 norska gästnätter i länet, så det är klart att påverkan är stor. Men vi ser en näring som är på väg att ställa om mot en coronasäker miljö och för att ta emot nationella, regionala och lokala besökare. Vi kommer se en dag efter i morgon, säger Sarah Andrén, projektledare på Visit Värmland.

"Spännande tider"

Den 1 juni öppnar Norge för arbetsresor och dagens karantänplikt på tio dagar ska göras på egen värdering. Fritidsresande från Norden kan vara välkomna över gränsen från 15 juni.

– Det är spännande tider. Det här ger bra signaler. Många svenskar uppskattar även beskedet från tidigare i veckan om att man nu kan resa till sitt norska fritidshus, säger Trond Erik Grundt vid Grensetjänsten i Morokulien.

Kollegan Kikki Lindset på Grensetjänsten meddelar att de har mer att göra än någonsin. Ett hundratal personer ringer dagligen. De flesta med funderingar kring gränsen och vad som gäller om man vill besöka familj.

– Våra personliga kontakter har ökat med 30 procent jämfört med förra året. Vi förstår att vi behövs, säger Kikki Lindset.

Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande i Värmland. Arkivbild.
Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande i Värmland. Arkivbild. Foto: Peter Bäcker

Gott hopp

Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande, lyfter fram att 5 500 värmlänningar arbetspendlar till Norge varje vecka och att vi är beroende av att norrmännen kommer hit.

– Nu måste vi kommunalt, regionalt och nationellt prioritera och jobba tillsammans med norska myndigheter för att gränsen ska kunna öppna, säger han.

Georg Andrén väljer att tolka fredagens besked från Norge som ett steg framåt.

– Och som en uppmaning till oss alla att ta vårt ansvar för att skapa förutsättningar för politiska beslut genom att tvätta händerna och vara hemma om vi är sjuka. Jag har gott hopp om att våra gränshandlare långsamt kan återgå mot normalitet efter den 15 juni. Jag väljer att tro att gränsen öppnas då.

Artikeltaggar

Fredrik LarssonGeorg AndrénGränskontrollerGrensetjänstenKarlstadMorokulienNorgeNyheterSemesterVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare