Hoppa till huvudinnehållet

Konstelevernas verk sprids på nytt sätt

Publicerad:
Vid Öresundsbron står en låda skapad av Christin Ohlsson som studerar basår på Kyrkeruds folkhögskola.
Vid Öresundsbron står en låda skapad av Christin Ohlsson som studerar basår på Kyrkeruds folkhögskola. Foto: Pressbild

Kursdeltagarnas traditionella utställning på Kyrkerud blir inte av i vår på grund av pandemin, men nog skapas det konst ändå. Nu visas deras konstverk utspridda över Värmland och även längre bort.

Inte mycket är sig likt i coronans tidevarv. På Kyrkerud, en folkhögskola med konstinriktning, har deltagarna fått undervisning på distans. Som ett led i denna fick alla 29 var sin tom låda att fylla med skapande.

Nu är de klara och har ställt ut - eller ställt in, beroende på hur man ser det, sina verk.

– Jag har jobbat med att komma upp i storlek när jag skapar och att begränsas till lådans storlek kändes väldigt knepigt. Min låda fick därför bli ett galleri i mini-format. Om jag inte kan ställa ut får jag väl helt enkelt ställa in, i lådan, berättar studenten Sam Lang i ett pressmeddelande från skolan.

– Vi är jätteglada över att vi fick ge våra deltagare möjlighet till ett sånt fantastiskt slut på det här studieåret. Kursdeltagarna har mött en större publik än vad vår vanliga vårutställning brukar ha och trots att de har jobbat självständigt, långt från skolans verkstäder och kurskamrater, har engagemanget och gemenskapen varit stor, säger konstläraren Andreas Bennin.

På webbplatsen installt.com har processen visats efter hand och där finns också en karta där man ser var lådorna placerats ut.

– Konst handlar på många sätt om att tänka nytt och se världen med andra ögon. Våra fantastiska deltagare har löst uppgiften med stort mod och generositet och vi är mycket imponerade över vad de har skapat i och kring sina lådor, säger Andreas Bennin.

Faktum är att han är så nöjd med utfallet att han vill arbeta på liknande sätt även efter corona.

Artikeltaggar

ÅrjängKonstKonstverkKyrkeruds FolkhögskolaNöje/KulturSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.