Hoppa till huvudinnehållet

Flyget Karlstad–Stockholm försvinner: "90 procent av inrikesflyget är raderat"

Publicerad:
Air Leap slutar flyga mellan Karlstad och Stockholm. "Vi vill ändå tro att tillvaron ska komma tillbaka efter coronakrisen" säger Mikael Lundström. Foto: Lisa Olaison

Bolaget Air leap har valt att sluta köra flygsträckan Karlstad–Stockholm.

– I och med pandemin kom vi till en kritisk nivå, säger vd:en Jon Melkersson.

Nu finns inga reguljära flygningar kvar på Karlstads flygplats.

Air leap anser att det längre inte är ekonomiskt att trafikera sträckan och har därför tagit beslutet.

– Vi såg redan en nedgående trend på passagerarantalet innan pandemin och som vi ser det nu kommer det vara väldigt låga passagerarantal när väl pandemin är över. Vi kommer inte kunna flyga den sträckan på ekonomiska grunder, säger bolagets vd Jon Melkersson.

Men om inte coronakrisen hade kommit hade linjen funnits kvar, menar han.

– Då hade vi fortsatt att jobba med den. Men redan innan allt hände hade miljödebatten kring flyget påverkat flygtrafiken, många har valt andra alternativ. I och med pandemin kom vi till en kritisk nivå.

Enligt bolagets analyser ser det mörkt ut för inrikesflyget.

– De pratar om att det kommer vara färre passagerare i ungefär tre år efter pandemin. Sen kommer det återhämtas. Men frågan om det någonsin kommer att komma upp i samma nivå som det svenska inrikesflyget var innan krisen.

Sträckan Karlstad-Stockholm var sedan 16 mars redan pausad av bolaget. Planen var att åter köra i gång den 20 augusti. Nu blir det inte längre så, vilket P4 Värmland var först med att rapportera.

Antalet reguljärflyg från Karlstad är i dagsläget noll.

– Vi vill ändå tro att tillvaron ska komma tillbaka efter coronakrisen. Sverige och världen behöver flyga, säger flygplatsens ordförande Mikael Lundström.

Enligt honom kommer flyget att återuppstå på ett eller annat sätt.

– Grejen är att 90 procent av inrikesflyget är raderat. Vi får inte tro att det är för alltid. Vilken form, vilken uträckning och vilka operatörer som vi kommer tillbaka med får vi se efter coronapandemin, säger han.

NWT söker Karlstads flygplats vd Camilla Sperling.

Artikeltaggar

CoronavirusetEkonomiKarlstadKarlstads flygplatsMikael LundströmTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.