Hoppa till huvudinnehållet

DO-tillsyn mot regionen efter att kvinna anmält sextrakasserier

Publicerad:
Reporter Marie Blomgren
Marie Blomgren
marie.blomgren@nwt.se
Kvinnan beskriver att en manlig kollega utsatte henne för trakasserier under en lång period, men att Region Värmland inte gjorde tillräckligt. Nu inleder Diskrimineringsombudsmannen en tillsyn. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.
Kvinnan beskriver att en manlig kollega utsatte henne för trakasserier under en lång period, men att Region Värmland inte gjorde tillräckligt. Nu inleder Diskrimineringsombudsmannen en tillsyn. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Kvinnan anser att Region Värmland inte gjorde tillräckligt som arbetsgivare när hon utsattes för upprepade sexuella trakasserier.

Hon anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, som nu inleder en tillsyn.

– Det ska inte behöva gå så här långt, det är ett misslyckande i sig, säger Niklas Larsson, tillförordnad hr-direktör om tillsynen.

I sin anmälan till DO skriver kvinnan, som är anställd av Region Värmland, att det först funkade bra med den manliga kollegan. Men efter några månader började mannen nedvärdera henne för hennes yrkestillhörighet och arbetssätt. Därefter, skriver kvinnan, pratade han om sina politiska åsikter, kvinnosyn och syn på sexualitet. Kvinnan uppger då att hon sa ifrån, men utan resultat.

Kvinnan skriver att hon fortsatte att säga ifrån, men att mannen i stället skämtade, gav henne obehagliga blickar, ovälkomna förslag och anspelade både på hennes ålder, kläder och utseende. Enligt kvinnan uttryckte mannen också homofoba åsikter.

Beteendet pågår i flera månader och så småningom kopplas enhetschefen in och snart hålls ett möte där mannen får veta att han behöver skärpa sig och söka hjälp, enligt anmälan. Kvinnan skriver att mannen sedan uttryckte sin besvikelse på henne efter mötet när de var ensamma.

DO kräver svar

Kvinnan skriver att trakasserierna fortsatte, men i mindre grad, och att hon under ett års tid inte fick frågan från sin chef om hur hon upplevde situationen. Någon uppföljning ska heller inte ha gjorts.

Efter att den manliga kollegan lämnat arbetsplatsen får kvinnan problem med sin hälsa och känner sig ledsen och sviken, skriver hon. Hon tar en ny kontakt med sin chef och ifrågasätter varför inte mer gjordes. Kvinnan känner inte att hon får tillräckligt stöd. Anmälan till DO gör hon på uppmaning av sitt fackförbund, skriver hon.

Efter kvinnans anmälan har DO beslutat att inleda en tillsyn och senast den 22 maj ska regionen svara på flera frågor. Frågorna handlar bland annat om när regionen fått kännedom om att kvinnan upplevt sexuella trakasserier, hur saken har utretts och vad utredningen kom fram till, vilka åtgärder som har vidtagits och om de utvärderats och följts upp.

"... ett misslyckande"

Niklas Larsson är tillförordnad hr-direktör i Region Värmland.

– Vi kommer att svara på de frågor DO har och intervjua de personer som har varit inblandade för att se var någonstans det har brustit. Vi har ju en nolltolerans och tydliga rutiner för hur sådana här ärenden ska hanteras.

Du ser redan nu att det inte har gått till som det ska?

– Det kan jag inte säga, man behöver höra båda sidorna i en sådan här hantering. Men bara att det har gått till DO är väl en signal om att det inte har gått enligt de rutiner vi har. Vi har tydliga riktlinjer för hur vi ska hantera det här och då ska det inte behöva gå så långt, det är ju ett misslyckande i sig.

Niklas Larsson, tillförordnad hr-direktör, ser det som ett misslyckande i sig att ärendet har gått till DO. "Vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier."
Niklas Larsson, tillförordnad hr-direktör, ser det som ett misslyckande i sig att ärendet har gått till DO. "Vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier." Foto: Foto: Region Värmland

Niklas Larsson vet inte om den utpekade mannen jobbar kvar i regionen. Om han gör det är det oklart om och i så fall vilka åtgärder som vidtas.

Generellt sett finns tre steg i hur regionen agerar mot en anställd som utsatt någon annan anställd för sexuella trakasserier.

– Det handlar om ett förtydligande möte, där man talar om för personen vad som gäller. Sedan finns det skriftlig varning och i slutet handlar det om uppsägning.

Att DO inleder en tillsyn beskriver Niklas Larsson som ovanligt.

– Vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier.

Artikeltaggar

ArbeteDONiklas LarssonRegion VärmlandSexuella trakasserierVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.